Foto:Dragan Kujundzic/Tanjug;N1;promo

Posle skoro dve godine čekanja, u Upravnom sudu sutra će konačno početi rasprava o projektu beogradske gondole, koja bi prema planu gradskih vlasti trebalo da spoji Kalemegdan i Ušće, potvrđeno je portalu Nova.rs u Upravnom sudu.

Još u aprilu 2019. Upravni sud u Beogradu doneo je odluku o privremenom zaustavljanju pripremnih radova za izgradnju gondole na Beogradskoj tvrđavi. To je odlučeno nakon što je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) tužio Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja, koje je izdalo građevinsku dozvolu za pripremne radove na izgradnji žičare na jednoj parceli na Kalemegdanu.

Iako se očekivalo da će Sud u kratkom roku doneti i konačnu odluku, imajući u vidu i apele Ministarstva građevinarstva, posle skoro dve godine čekanja zakazana je prva, a možda i jedina rasprava.

Jovan Rajić, advokat i član UO organizacije RERI, kaže za Nova.rs, da nije toliko česta praksa da Upravni sud otvara raspravu, s obzirom na to da odlučuje o zakonitosti upravnog akta, u ovom slučaju građevinske dozvole.

„Međutim, imajući u vidu važnost postupka i suprotstavljene argumente tužilaca (RERI) i tuženog (Ministarstva) otvaranje rasprave je možda i poželjno. Sutra se iznose eventualne nove činjenice i okolnosti, ono što se u međuvremenu promenilo i ono što nije istaknuto u tužbi i odgovoru na tužbu, kao i eventualni novi dokazni predmeti“, navodi Rajić.

Upitan da li se nešto u međuvremenu promenilo, on kaže da ima novih činjenica.

Zabrana gradnje žičare na Beogradskoj tvrđavi

Beogradska tvrđava zaštićena je kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, a prema važećoj planskoj dokumentaciji, na njoj je zabranjena gradnja žičara.

U Planu generalne regulacije Grada Beograda navodi se da se „zabranjuje postavljanje dalekovoda, žičanih sajli za alternativni prevoz i rekreaciju, naročito u području Beogradske tvrđave i u njenim širim vizurama i akvatorijalnim obuhvatima“.

„To čuvam za ročište. Time ćemo svoju poziciju samo dodatno ojačati“, kaže Rajić. On dodaje da nakon ove može da se dogodi da bude održana još jedna ili dve rasprave, ali da se najčešće u ovakvim situacijama rasprava već sutra može završiti.

„Može se očekivati da će rasprava sutra biti završena i onda da u roku od 15 do mesec dana Sud donese konačnu odluku. Zakon dozvoljava mogućnost i da već sutra bude doneta odluka“, kaže advokat RERI-ja.

Podsećamo, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je 1. aprila 2019. izdalo građevinsku dozvolu kojom odobreni pripremni radovi na Beogradskoj tvrđavi za izgradnju gondole i to na katastarskoj parceli 64/17. Kako su tada naveli u organizaciji RERI, reč je o području arheološkog nalazišta „Antički Singidunum“.

Prema pisanju Insajdera, u građevinskoj dozvoli je navedeno da pripremni radovi uključuju postavljanje gradilišne ograde, instalacija i oprema „privremenog karaktera“, zemljane radove i radove na stabilizaciji terena, kao i osiguranje iskopa prema susednim parcelama bušenim šipovima.

Institut RERI podneo je 17. aprila tužbu Upravnom sudu, zahtevajući da se građevinska dozvola za izvođenje pripremnih radova poništi kao nezakonita, a da se pripremni radovi hitno zaustave.

Upravni sud je zaključio da je zahtev Instituta za odlaganje izvršenja rešenja osnovan, te da bi izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila bi naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi.

U obrazloženju odluke Suda navodi se da odlaganje radove nije protivno javnom interesu niti bi se odlaganjem nanela nenadoknadiva šteta „protivnoj strani“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar