Danica Popović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Kod stranih kompanija je problem što oni rade direktno sa Vučićem. I bilo koji problem koji se u zemlji pojavi, na primer, stavljanje pelena ljudima, ako Vučić aminuje onda može pelene. Nije nam kriva firma što je inostrana, već taj predsednik koji ovu zemlju vodi kao da smo reptilni deo zoološkog vrta. Na ovaj način profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović u intervjuu za Nova.rs komentariše to što gotovo svi poslovi u vezi izgradnje velikih infrastrukturnih projekata odlaze u ruke stranih kompanija.

Bez dlake na jeziku, govorila je i o optužbama za plagijat na svoj račun, tvrdi da se još pre godinu dana znalo da će Upravni sud odobriti žalbu ministra Siniše Malog o njegovog “lažnom” doktoratu, te da je rektorka Ivanka Popović pala samo zbog toga. Otkriva i kome će povećanja minimalca najviše značiti i ko se pred njom povukao kao miš.

Ima nekoliko meseci kako ste pokrenuli postupak protiv dekana Ekonomskog fakulteta Branislava Boričića jer vam je, između ostalog, izrekao meru javne opomene zbog navodnog plagijata. Šta se sve tu desilo?

Najvažnija stvar jeste da je otkrivena sramna pozadina ove priče. Nedostaje odgovor na pitanje zašto? Zašto bi se jedan dekan usudio da poništi zaključak Etičke komisije koja negira i da stavi na glasanje svoj predlog da to jeste plagijat. Odgovor je stigao pre mesec dana kada se videlo da je taj dekan predložen za rektora BU, a da tu struju vuče bivši ministar Šarčević. Onda je jasno i kako je dekan mog fakulteta zaradio tu poziciju da bude predložen za rektora. Nažalost, sudbina se poigrala jer on ima 67 godina, a doneli su neki zakon da do 65 možeš da budeš rektor, pa je sad izabran za prorektora. Ali ostao je deo te vlasti, a ta vlast je na Univerzitet došla sa ciljem da opravda doktorat Siniše Malog. To je sada svima jasno, a ja sam tu kolateralna šteta, način da dekan Boričić dođe do univerzitetskih funkcija. Vidim svoju veličinu u ovome.

Da je žalba odbijena saznali ste iz medija?

To je skandal svih skandala. BU ima svoj Odbor za profesionalnu etiku koji je sastavljan, kako smo svi verovali, od časnih ljudi. Predsednik tog odbora je doneo odluku da odbaci moju žalbu, ne da razmatra. Ja sam jedina osoba u Srbiji koja nema pravo na žalbu, a to mi Ustav garantuje. A da ti to priredi profesor Pravnog fakulteta, to je skandal svih skandala. Zašto? Zato što taj profesor predaje pravo na našem fakultetu, sasvim legalno. Ali kako je došao tu, pa preko našeg dekana. A ako vas neko dovede, zar ćete vi protiv njega da se borite? Pa nećete. Znate, ja sam u jednom trenutku pomislila, kada bi trebalo da biram ulogu u ovoj komediji, ja bih svoju izabrala. Ne bih mogla da budem profesor koji ti odbacuje pravo na žalbu. Pa on bi pao na svom ispitu, sebe bi oborio.

Danica Popović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Da li vam je objašnjeno zašto je žalba odbijena?

Jeste. Iz najglupljeg mogućeg razloga, zato što sam se žalila na odluku dekana, a ne na odluku Naučnog nastavnog veća, čiji je on predsednik. Sada u slučaju Siniše Malog, to je odbacio Upravni sud, upravo suprotno onome kako sam ja postupila. Odluku niije donelo veće nego dekan, a u mom slučaju nije dekan nego veće. Dakle, sve je farsa svih farsi. Čak se pričalo dugo, znam i izvor, da je cela optužba protiv Siniše Malog išla tako da je moguće da ga viša instanca obori. Zato je Ivanka Popović i pala sa funkcije, da bi sledeća garnitura mogla da ga oslobodi svih optužbi. Kako stoje stvari u ovom društvu, male su šanse da ja u ovom procesu pobedim, ali da li me to potresa – ja se samo kidam od smeha.

Pričate li sa kolegama o tome što vam se desilo?

Pa kolege mi prilaze, zagrle me, pitaju kako mogu da mi pomognu, privatno su svi 10 puta ljubazniji nego pre. Ali javno ima ih troje ili četvoro koji to žele javno da kažu. I onda vi naučite da nabacite smešak, kažete hvala kad vam priđu i čak sebi zabraniš da u mislima opsuješ “đubre jedno”.

Siniša Mali Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Kako uopšte komentarišete sve što se dešava oko doktorata Siniše Malog?

Ja moram da kažem od kad sam na fakultetu , postoji pravilo ako se vodi mučna diskusija o nečemu, to će biti o nekom ko je najbolji. Ja sam ušla na Naučno nastavno veće kad je bila velika rasprava o Siniši Malom i baš sam to pitala, jer je on bio moj student – hoćete li vi jednom prestati da maltretirate najbolje? I oni su mi pokazali njegov rad i radove odakle je ukrao, a ukrao je i jedan veliki deo iz rada mog muža i njegovih kolega iz Centra za liberalno demokratske studije. Na Ekonomskom smo tad odbacili taj doktorat i on je dalje otišao na FON. Dalje su ga profesor Đuričin, koji mu je bio mentor i Aleksandar Vučić i svi ostali gurali. Univerzitet je bio toliko neubedljiv u celoj priči, da mi nismo verovali da će Ivanka Popović ikada tu presuditi. Da nisu studenti izašli, sumnjam da bi smogla snage da to istera, ali je isterala.

Mali je bio izuzetan student

Siniša Mali je bio vaš student. Kako ga pamtite?

Jeste. Njegovo ime je takvo da ga zapamtite brzo, sećam se da je nosio dugu kosu i bio je odličan, stvarno izuzetan dečko. Znate od onih konstruktivnih, kreativnih mladih ljudi. Ja sam ga videla u njegovom najboljem izdanju.

Da li je to presudilo njoj?

Da. Ona posle toga gotovo ništa nije mogla da uradi, užasno je svima bilo čudno koliko se ni malo nije angažovala za novi mandat, ali sad je svima jasno zašto. Videla je žena protiv koga ide, da su tu SNS i celo to partijsko društvo koji hoće da zauzmu univerzitet. Kao posmatrač možda bih rekla da ja ne bih odustala, da bih ostala na barikadama u odbrani univerziteta, ali nikad ne znaš kako bi se zaista svako od nas u datoj situaciji poneo.

Hoćete da kažete da je odluka Upravnog suda kojom se prihvata tužba Siniše Malog bila izvesna?

Koliko politika može da bude izvesna. Može da udari tramvaj nekoga, na primer Vučića i onda će biti drugačije. Ali ovaj plan je jedna smišljena radnja i to prilično prljavo sa najvišeg nivoa i potvrde sam dobila još pre godinu dana da će ovako da se završi. Očekujem da će se sve vratiti na proceduru od prvog dana i da se to nikada ne završi. A ako SNS bude imao više snage na Univerzitetu proglasiće ga nevinim.

Kako komentarišete najavu da će minimalac biti povećan na 300 evra?

Mi to ne možemo. U stvari možemo, ali će taj koji će to da uradi sutra kad treba da vrati kredit morati da se odrekne i hleba i vode i ostaće na vazduhu. Ovde nije problem to, već kako će privatna firma sa tim da se izbori. Oni nemaju pare iz prihoda da to isplate, pa će nekog morate da otpustite. A to se ne vidi i onda će neka Smiljana koja obožava Vučića i gleda televiziju reći ”vidi srce moje i to je uradio” i glasaće opet za njega. Ovo je potez koji je dobar samo za njega lično i za SNS.

O Skupštini slobodne Srbije i izborima

Član ste Skupštine slobodne Srbije, jeste li pričali o planu za izbore i hoćete li na njih izaći?

Ono što bude najveća šteta za Vučića, mi ćemo tako. Kad bih u svoje vreme čula nekog iz neke stranke da to kaže, ja bih rekla neću s tobom ništa. Ali poenta je da vi ne znate šta će Zapad da odluči, šta će Rusija, kako će se završiti ovo sa Rio Tintom. Ono što je sigurno važno jeste da se na izbore ne izađe ako se proceni da su nedemokratski. To je najveća pretnja Vučiću, zbog toga što mu smanjuju rejtinge u međunarodnim izveštajima. A naš cilj je da ga se natera da promeni izborne uslove.

Mislite li da će ostatak opozicije, ipak, izaći na izbore?

Ostatak opozicije, polovina je državna bezbednost i oni su namešteni od prvog dana. Ono što prava opozicija mora da zna jeste da ukoliko želiš podršku zapada, slobodne izbore i da izgradiš demokratsku zemlju, ti moraš da predaš Kosovo. Zato cela opozicija ćuti, zato ne čujete nijednu stranku o tome. Jer, ako ovde kažu ja bih predao Kosovo, umro si, prestaješ da postojiš. A Zapad jedino što želi da čuje je to i to će podržati. Tako je i Vučić, u krajnjoj liniji, došao na vlast.

Puno se ulaže u infrastrukturne projekte, međutim, svi najveći ugovori odlaze stranim kompanijama. Šta Srbija time gubi, a šta dobija?

Moram da krenem sa subverzivnim stavom da ja Miroslava Miškovića nikad nisam doživljavala kao svog sugrađanina. On je meni isto što i strana kompanija. Da vi imate čvrste zakone i zakone prema kojima će svi biti ravnopravni, da li ste vi domaća ili strana kompanija to je najnebitnija stvar na kugli zemaljskoj. Kod stranih kompanija je problem što oni rade direktno sa Vučićem i zaobilaze bilo koji domaći zakon koji im smeta. I bilo koji problem koji se u zemlji pojavi, na primer, stavljanje pelena ljudima, ako Vučić aminuje onda može pelene. Nije nam kriva firma što je inostrana, već taj predsednik koji ovu zemlju vodi kao da smo onaj reptilni deo zoološkog vrta. Moram da kažem da nijedan deficit ne mora da bude loš. Ako tebi nedostaje nešto bitno od infrastrukture, recimo da rešiš već jednom tu putnu mrežu, u budućnosti bi prolaz tih vozila kroz Srbiju nama doneo strašno puno para. Ako se za to zadužiš to je dobar deficit. A ako se zadužiš za Beograd na vodi, gospode Bože šta si uradio? Napravio si u sred grada u kome vrišti muzika ekskluzivne stanove. Posle toga, ovaj se taman smesti na 15. sprat, a sa druge strane sumporne kiše iz Rio Tinta pravo njemu na glavu. Koliko god da si dao na Beograd na vodi to je nula dobitak i loš je deficit.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Na kraju, rekli ste da iza napada na vas stoji Vučić. Stojite li i dalje pri tom stavu?

Da. Ništa lično, dakle, Vučić nije samostalna osoba, Šarčević je jedan vrlo bitan deo Vučića. Zatim UDBA, tajna služba, je takođe bitan deo Vučićeve piramide. Oni su sa mnom zaratili. Vučić je lično na televiziji slagao da maltretiram studenta koji me je optužio za plagijat. To je laž besomučna, jer taj dečko nikad na času progovorio nije. Pravilo univerzitetskog ponašanja je i da se ne izlazi u javnost, a Šarčević je lično u parlamentu rekao kako se on bori protiv toga. Tada sam se ja prvi put oglasila. Nijedan put kad sam ga pozvala na razgovor, kao poslednji miš nije se usudio da se oglasi. To vam govori mnogo.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare