Foto: Ivan Dinić/Nova S

Udaljavanje profesorke Danice Popović sa jednog od tri predmeta koje predaje na Ekonomskom fakultetu jer je navodno "plagirala rad svog kolege" je politička osveta koja je inspirisana, pre svega, plagijatom doktorata Siniše Malog, ocenila je večeras profesorka Pravnog fakulteta u penziji Vesna Rakić Vodinelić u "Utisku nedelje".

Naime, Nastavno-naučno veće Ekonomskog fakulteta u Beogradu odlučilo je da profesorka Danica Popović u narednom semestru ne drži predavanja na predmetu međunarodna ekonomija, a da je odluka doneta jednoglasno, na predlog matične katedre i nastavne komisije, nakon što je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu odbacio njenu žalbu.

Popović se žalila Odboru kao drugostepenom organu, pošto joj je Fakultet izrekao meru javne opomene zbog utvrđenog neakademskog ponašanja prilikom prevođenja udžbenika iz međunarodne ekonomije, jer u novom izdanju nije navela pokojnog profesora Stojana Babića, sa kojim je prevodila ranije izdanje.

„Profesorka treba da bude isto kao Siniša Mali. Dakle, ako sam ja plagijator onda ćete i vi profesorka Popović biti plagijator“ rekla je Vesna Rakić Vodinelić i dodala da sada zbog jednog akta koji je, kako kaže, u najgorem slučaju jedan profesorkin nemar jer je knjiga otišla u štampu bez oba imena oba prevodioca, „ona treba da bude isto što i Siniša Mali“.

Vesna Rakić Vodinelić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Još jedna stvar koja je interesantna, dodala je Rakić Vodinelić, sva ta univerzitetska akta ne pominju prevode kao one radove o kojima se u takvim postupcima vodi računa, jer prevod nije naučno istraživački rad.

„Sada nastupa stigmatizacija i verujem da će se prof. Popović protiv toga boriti, ali to traži dosta vremena“, rekla je ona, dodajući da je nešto slično doživela 1998. godine kada je otpuštena sa Pravnog fakulteta.

Napominjujući da niko nije video odluku Etičkog odbora na osnovu koje joj je oduzet jedan od predmeta koji je predavala na Ekonomskom fakultetu, profesorka Danica Popović kaže da za to znaju mediji koji pričaju o njenom sadržaju, u kome se navodi da taj odbor u stvari nije ni razmatrao njenu žalbu, a da je prava pozadina svega toga „što žalbu nije poslala na pravu adresu“.

Dodaje da ima utisak da taj proces ima političku pozadinu.

„Dugo smetam Aleksandru Vučiću komentarima. Javno je na televiziji govorio da ja šikaniram studente, izgovarao skandalozne neistine i to je jedan nivo. Druga stvar je slučaj Siniše Malog i njegovog mentora profesora Dragana Đuričina, koji je dobio javnu opomenu što nije osudio plagijat Malog“, rekla je ona u „Utisku nedelje“.

Danica Popović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Treći deo te političke pozadine je, kako kaže, činjenica da predsednik Odbora za profesionalnu etiku, profesor Pravnog fakulteta Vuk Radović, radi honorarno na Ekonomskom fakultetu i njegov status zavisi samo od dekana kome je trebalo da presudi.

Popović je naglasila da neće odustati i da će sve one čija su imena vezana za tu političku pozadinu tužiti na raznim nivoima i pokazati svima da ne mogu da pobede.

„Možete da se izbrukate, ali ja sam čista, ja znam da nisam plagijator“, istakla je profesorka Popović.

Na pitanje Olje Bećković da li je onda jednostavnije i pametnije ćutati, advokat Vladan Gajić je rekao da se lakše može obračunati sa jednim profesorom koji im smeta i da pretpostavlja da je to razlog što se na vrhu Ekonomskog fakulteta osećaju moćno, da zavise od Siniše Malog i da oni znaju šta se od njih očekuje, iako vlast to možda od njih i ne traži.

On je naglasio da moramo imati karakter kao pojedici, kao građani i da ne dopustimo da nas na ovaj način jedan čovek koji je ispod svakog kriterijuma i mentalnog i intelektualnog vređa.

„On ne radi ništa, on ceo dan gleda tviter, ko je šta rekao i posle odgovara na konferenciji za štampu. On samo čeka konferenciju za štampu da mu Žaklina Tatalović postavi pitanje i da drži tu konferenciju za štampu pola sata“, rekao je advokat Gajić u „Utisku nedelje“.

Vladimir Gajić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Gajić je ukazao da živimo u jednopartijskoj državi, a glavni potresi koji mogu da zaljujaju režim su potresi koji se dešavaju unutar jednopartijskog aparata.

„Sve što se danas dešava, ove afere koje potresaju vlast su rezultat činjenica da je ‘lonac’ počeo da puca jer raste državno-mafijaški klan predsednika, mnogi pojedinci bivaju sve jači, moćniji, prave svoje organizacije tako da su to glavni događaji“, rekao je Gajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare