Ana Lalić
Ana Lalić, foto: privatna arhiva

Institut za evropske poslove najsnažnije je osudio praksu državnih organa zastrašivanja novinara koji obavljaju posao u interesu javnosti da zna u kakvom je stanju zdravstveni sistem Srbije i posebno Klinički centar Vojvodine o kome je pisala novinarka nova.rs Ana Lalić u svom tekstu "KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre".

„Usvajanjem, a zatim i povlačenjem Uredbe Vlade o informisanju o koroavirusu za vreme vanrednog stanja, država potvrđuje da ne želi da poštuje preporuke Evropske komisije iz 2019. o medijskim i novinarskim slobodama i da nastavljamo da živimo u društvu u kome se novinarima sistematski upućuju pretnje, zastrašuju se i posledično bivaju izloženi nasilju“, upozorio je Institut.

Kako ističu u saopštenju „novinari su zaštitnici demokratskih vrednosti, ljudskih prava i osvojenih sloboda“.

„Novinari u ime građana postavljaju važna pitanja, između ostalog i, o načinu borbe državnih organa sa korona virusom i COVID-19. Svi imamo pravo da znamo ne samo da li već i kako državni organi sprovode zaštitu građana i novinari imaju obavezu da istinito, pravovremeno i potpuno obaveste javnost o njihovim saznanjima. Označavanje medija koji nisu bliski vladajućoj eliti kao agente koji rade protiv države sramotno je i opasno“, dodaju iz Instituta.

Oni upozoravaju da ovim državni organi ne samo da ugrožavaju demokratiju i osvojene slobode, već stvaraju trajne posledice po reformski proces i samim tim ugrožavaju članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

„Reforme ka članstvu građani, od svojih političkih elita, očekuju već skoro 20 godina, a posebno bez značajno velikih rezultata u poslednjih osam godina. Pridružujemo se pozivu Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Inicijativi mladih za ljudska prava i drugima da se novinarka nova.rs Ana Lalić hitno pusti iz pritvora i da dobije svoju imovinu nazad bez odlaganja!“, kažu iz Instituta.

„Istovremeno, očekujemo od Vlade Srbije i državnih organa da imenuju i procesuiraju odgovorne koji su doveli do uznemiravanja javnosti ovim činom zastrašivanja novinara koje je neprihvatljivo za demokratsko društvo kome težimo. Bez osude državnih zvaničnika i procesuiranja odgovornih, ostavlja se prostor da se praksa zastrašivanja novinara nastavi i to može biti samo pogubno po demokratiju, društvo i državu u kojoj živimo.“

Da podsetimo sinoć je novinarki protala Nova.rs Ani Lalić određeno zadržavanje od 48 sati u PU u Novom Sadu zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično delo, objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede.