Foto:N1

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da definitivno rešenje kosovskog pitanja treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) donošenjem nove rezolucije koja bi zamenila važeću Rezoluciju 1244.

„Nepromenljiva pažnja SB UN prema kosovskoj tematici jedan je od preduslova regulisanja problema“, rekao je Bocan-Harčenko za današnje izdanje lista Politika.

On je naveo da „aktuelnost ideje ‘podele Kosova’, kao i bilo koje druge ideje, mogu da procene samo Beograd i Priština“.

Prema njegovim rečima, održiv rasplet kosovskog pitanja ostvariv je samo kao rezultat uzimanja u obzir izbalansiranih uzajamnih interesa, kompromisa – „na osnovu međunarodnog prava, bez nametanja spoljnih šema ili vremenskih okvira“.

„Glavni kriterijum za nas je da rešenje treba da bude prihvatljivo za Srbiju“, naglasio je Bocan-Harčenko.

Na pitanje o mogućnosti da se Rusija zvanično uključi u pregovore o Kosovu, on je rekao da je za njeno „pridruživanje potreban pre svega poziv Beograda“.

„Pri tome, sam pregovarački proces treba da se vodi u razumljivom, za nas prihvatljivom međunarodnopravnom okviru, na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, i treba da ima prihvatljivu formu i sadržaj“, rekao je Bocan-Harčenko.

Govoreći o 9. maju, Danu pobede, on je rekao da Rusija visoko ceni to što se u Srbiji čuvaju tradicije antifašizma, što se Srbija odlučno se suprotstavlja reviziji istorije i pažljivo odnosi prema spomencima poginulim za oslobodjenje Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar