Ramuš Haradinaj Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Alijansa za budućnost Kosova (AAK), na čijem je čelu Ramuš Haradinaj neće učestvovati na sednici za izbor kosovskog predsednika, a ovu informaciju potvrido je sam Haradinaj na Fejsbuk stranici.

„Alijansa za budućnost Kosova dala je blagovremene stavove po pitanju izbora predsednika. Protiv smo koncentracije moći na jednu osobu ili političku stranku, jer to šteti demokratiji u korist uspostavljanja autoritarnosti. Primer za to je sinoćnji pokušaj donošenja ad-hoc odluke o promeni izbornog zakona, švercujući ga u Skupštinu, uz bahatost brojeva i ucene. Zbog toga poslanici Alijanse neće učestvovati na sednici koju je Skupština sazvala za glasanje predsednika“, poručio je Haradinaj, koji se mesecima sam borio da postane predsednik Kosova.

U ponedeljak ističe zakonska mogućnost za izbor kosovskog predsednika budući da se izbor na ovu funkciju, prema kosovskom ustavu, vrši najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnog Predsednika, a to je 5. maja, protumačio je danas predsednik kosovske skupštine i v.d kosovskog predsednika Gljauk Konjufca.

Sednica koja je trebalo da počne večeras u 18 časova, pomerena je za 19 sati, ali još uvek nije počela. U skupštinsku salu, kako javljaju mediji u Prištini, viđeni su da ulaze poslanici LVV, ali ne i druge stranke.

U toku je sednica predsedništva, sa samo jednom tačkom dnevnog reda – održavanje sednice za izbor predsednika.

Koliko interesovanje vlada za sednicu u parlamentu, pokazuje slika iz kosovske skupštine: Galerija puna, skupštinske klupe još uvek prazne.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar