Pavle Grbovic
Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Novoizabrani predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, izjavio je u Danu uživo na N1 televiziji, da će PSG biti sledeći domaćin sastanka opozicije, ali i da sa tim sastancima ne treba brzati.

„Potrudićemo se da damo tom sastanku jednu ozbiljnost, to nije priča o kolonama, zajedničkom izbornom kandidatu, već da se posvetimo tome kako da zajedničkim snagama, zajedničkim nastupom se izborimo za bolje izborne uslove“, rekao je Grbović za N1 televiziju.

Kako je rekao, nije razmišljao o tome da je Milo Đukanović u njegovim godinama takođe preuzeo SKCG.

„Nisam bio rođen kada je Milo Đukanović došao na vlast, nemam baš aspiracije da mi on bude politički idol. Naravno da sam razmišljao da li je prerano, da li je pravo vreme, ali nemamo previše vremena za čekanje, zato sam danas tu gde jesam, jer je to bila moja obaveza posle toliko godina u PSG“, kaže Grbović.

Ističe da prati crnogorsku političku scenu dosta dugo i dodaje da „ni Dritan Abazović, ni Aleksa Bečić nisu baš toliko novi“.

„Nisu oni isplivali šest meseci pre izbora, Dritan Abazović je na sceni već desetak godina“, kaže on.

Kako je rekao, nakon rezultata na izborima, morali su da sednu i vide kako i šta dalje.

„Da mi ostali preuzmemo malo više odgovornosti“, kaže.

Govoreći o narednim koracima, kaže da neki kontinuitet mora da postoji.

„Kao što moraju da postoje i promene. Predsedništvo je u velikoj meri izmenjeno. PSG sada negde pokazuje kontinuitet i kroz nedavni gest prvog predsednika Saše Jankovića, koji je javno čestitao meni i novom rukovodstvu“, kaže, dodajući da je njegov zadatak da postoji politički kontinuitet.

Na pitanje gde su građanke u PSG, Grbović odgovara da taj problem nije potpuno nov.

„Deluje malo svetogorski kada se vidi scena samo s muškarcima, na tome ćemo morati da radimo, ali moram da budem iskren, taj problem nije potpuno nov. Pokušavao sam da taj problem prevaziđemo, u ovoj fazi to nismo uspeli. Ima žena u PSG, koje imaju šta da kažu, ali u ovom trenutku čini mi se da ni one nisu imale dovoljno hrabrosti, ili mi nismo stvorili okruženje da im bude prijatno“, kaže on.

Kako je rekao, PSG sada sa njim na čelu i drugim ljudima koji su postali deo rukovodstva, čine ljudi koji nikad nisu participirali u vlasti.

„S druge strane, Nova stranka na čelu trenutno ima Zorana Živkovića, ko jeste neko ko je dvadesetak godina na političkoj sceni i koga se javnost, opravdano ili ne, zasitila. Živković je sam rekao da od jeseni neće biti predsednik“, kaže, dodajući da su se „dosta razdvajali“.

Proces ujedinjenja sa Novom strankom, kaže, zahteva sasvim sigurno neko vreme.

„Postoji razlog što sam ja izašao s tom najavom pre nego što se to obistinilo. Kad ne napravite sebi pritisak da se nešto sprovede do rkaja, obično od toga ne bude ništa. Mi smo hteli da to kažemo i da nam to bude motivacija. Iskren da budem, ja se ne bavim tim tehničkim stvarima, ne znam šta je sve potrebno, ali šta god da je potrebno, siguran sam da će se dogovoriti, udružujemo svoje resurse“, kaže Grbović.

Govoreći o sastancima opozicije, kaže da ne treba brzati previše ni sa tim sastancima.

„Oni su više bili pokazatelj dobre volje da se rastrzana opozicija naše za jednim stolom i počne da razgovara. PSG će biti sledeći domaćin sastanka opozicije, potrudićemo se da damo tom sastanku jednu ozbiljnost, to nije priča o kolonama, zajedničkom izbornom kandidatu, već da se posvetimo tome kako da zajedničkim snagama, zajedničkim nastupom se izborimo za bolje izborne uslove“, kaže Grbović.

Istakao je da bi voleo da taj sastanak ne bude otvoren za javnost.

„Dosta je bilo slikanja i najava, a da nakon toga izlazimo bez ikakvog zaključka i rezultata“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar