Foto: N1

Član Demokratske stranke i bivši potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić izjavio je da je apsolutna tragedija ako u 21. veku dozvolimo da budemo "rupa na mapi Evrope".

On je istakao da se dopunjenim izveštajem Evropskog parlamenta o Srbiji decidno zahteva – ili ćete uvesti sankcije Rusiji zbog argesije na slobodnu i demokratsku zemlju, ili ćete biti deo van Evrope.

„To znači gubitak desetina, stotina miliona evra pomoći, to znači prestanak trgovine, to znači povlačenje evropskih firmi koje zapošljavaju najveći broj radnika u Srbiji, to znači kolaps domaće privrede… I taj deo Vučić razume, taj deo gde je on shvatio da se preigrao, da glumi druga Tita, došao je na naplatu sada i mislim da ćemo, podvijenog repa, vrlo osramoćeni otići tamo gde nam je mesto – a to je EU“, rekao je Ješić.

On je rekao i da ga ne brine reakcija javnog mnjenja koje je inače više naklonjeno Rusiji na odluku da joj Srbija uvede sankcije, jer kako kaže, ono u Srbiji i ne postoji.

„Vučić kada uveče pozove pet nacionalnih televizija svi će ujutru pričati proevropsku politiku, tu straha nemamo“, rekao je Ješić.

Ocenio je da nije bitno javno mnjenje kada Vučić ima apsolutnu vlast, a glasači „pamte kao amebe“, svuda, a kamoli u Srbiji.

Vučić, kako kaže, ima drugi problem:

„On ima problem sa ljudima u svojim redovima koji su eksponenti ruske politike, kao i sa radikalnim huliganskim narko kartelima kojima je on bio kapo – to su oni koji prete da će da sruše stadion, ali se oni rešavaju lako – jednom policijskom akcijom“.

Ješić je ocenio i da je stav da će sankcije Rusiji napraviti ekonomski problem Srbiji „najgluplja stvar na svetu“. Ukazuje da mi jesmo energetski vezani za Rusiju, ali da ćemo, kako ostale evropske zemlje budu rešavale taj problem, tako i mi proći.

„U našoj trgovinskoj razmeni smo u suficitu“, naglasio je on i dodao da samo treba još rešiti kako našim poljoprivrednicima, koji u Rusiju izvezu voća u vrednosti 220 miliona evra, da damo subvencije da nađu nova tržišta. „Sve ostalo nije tema za nas“, rekao je član DS.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Hoće li se odolevanje Srbije uvođenju sankcija Rusiji isplatiti kroz cenu gasa?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare