Foto: Ministarstvo kulture i informisanja/Promo

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković razgovarala je danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan Harčenkom i istakla da je saradnja dve zemlje u oblasti kulture razvijena, kao i da je Srbija spremna da kulturne veze ojača.

Gojković i Bocan Harčenko su napomenuli da je i pored postojećih izazova u oblasti kulture izazvanih pandemijom Kovida 19 važno iznalaziti nove mogućnosti saradnje, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Istakli su da je važno da Srbija i Ruska Federacija zajedno rade na negovanju kulture istorijskog sećanja, posebno na Drugi svetski rat imajući u vidu pokušaje negiranja i revizije.

Ukazali su da je posebno značajan Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o predaji Peterburškog lista Miroslavljevog jevanđelja Republici Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Ruskoj Federaciji, koji su obe strane ratifikovale i razgovarali o daljim koracima po tom pitanju.

Na sastanku je bilo reči i o nastavku saradnje i budućim planovima u okviru Programa saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, sporta i omladinske politike Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije za period 2019-2021. godine.

Gojković je napomenula da je javnost dobro reagovala na zajedničke projekte u oblasti filmske industrije i istakla da ima dosta prostora da u narednom periodu bude više saradnje u oblasti koprodukcije kako bi dodatno ojačali i razvijali kulturne veze dve države, kroz savremene forme stvaralaštva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar