Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

Mlađan Dinkić, političar koji se pre osam godina povukao iz javnosti kako bi se posvetio sopstvenom biznisu, nakon sukoba sa tadašnjim premijerom Ivicom Dačićem koji ga je izbacio iz Vlade, mnogima je i dalje zanimljiv, nakon što je nekada jedan od najmoćnijih ljudi u Srbiji i konačno napustio državnu fotelju.

Dinkić je do 2003. godine obavljao funkciju guvernera Narodne banke Srbije, dok je od 2004. do 2006. godine obavljao funkciju ministra finansija. U narednim godinama, Dinkić će u različitim periodima obavljati funkcije ministra finansija, ekonomije, privrede i regionalnog razvoja, kao i potpredsednika Vlade Srbije, efektivno držeći skoro sve konce ekonomske politike Srbije u svojim rukama.

Dinkić se pre dva meseca iznenadno opet pojavio u javnosti, kao panelista na konferenciji “Core days 2022” u Dubrovniku, gde je kao bivši ministar finansija i privrede, gde je govorio na temu “Opštinsko privredno prijateljski nastrojen sertifikat – Kako smo zaradili sertifikat i šta smo dobili od njega”. U javnosti je izazvao veliku pažnju s obzirom da ga nije bilo od trenutka kada je napustio politiku, piše Danas.

Dinkić je nakon promena koje su se dogodile Petog oktobra bio neizostavan deo svake vlasti, računajući i danas aktuelnu Srpsku naprednu stranku.

U svom vlasništu on danas ima dve firme MD Solution i MD2 Digital, koje se nalaze na Novom Beogradu, gde je u jednoj većinski vlasnik od 65 odsto, a ostatak pripada Dragijani Radonjić Petrović, nekadašnjoj saradnici u Vladi Srbije, a zakonski zastupnik je Lazar Jovičić.

Na sajtu Agencije za privredne registre, navodi se da se MD Solution bavi konsultativnim aktivnostima u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem. Kompanija je osnovana 2014. godine, a 2021. godine imala neto dobit oko 150.000 evra.

Druga firma, MD2 Digital, pripada samo Dinkiću, a ona je sa svega dvoje zaposlenih imala zaradu od oko 176.000 evra. Firma je osnovana 2018. godine, a zakonski zastupnik, tojest direktor je isto kao i u prvobitnoj firmi, Lazar Jovičić.

Mlađan Dinkić, nakon povlačenja iz javnosti, retko daje komentare koje su vezane za politička, ekonomska i društvena pitanja.

Bonus video: Koliko je ministarka „poletela“ sa reformom zdravstva i platom lekara od 2.500 €

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare