Mlađan Dinkić Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages

Bivši ministar finansija u Vladi Srbije Mlađan Dinkić smatra da veliku ulogu u privlačenju investitora imaju gradonačelnici lokalnih samouprava i njihov tim.

„Poreski posticaji ne igraju skoro nikakvu ulogu u privlačenju investicija. Prvi faktor za uspeh i dobru investicionu klimu je dobro i transparentno vođenje samouprava, a od ljudi sve zavisi, kakvi su gradonačelnik i njegov tim“, izjavio je bivši ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić.

On je to izjavio na konferenciji Core Days 2022: Partnerstvo za konkurentniji region, koja je održana u Dubrovniku.

Dinkić je naveo da je kvalitetna radna snaga druga na listi odlučujućih faktora za obezbeđivanje dobar poslovni ambijent, zatim slede finansijski podsticaji koji dolaze pre ulaganja, za razliku od poreskih olakšica koje slede nakon investicije, prenosi Nova ekonomija.

„Bez finansijskih podsticaja centralna i istočna Evropa ne bi privukle mnoge investicije. Ni mi ne bismo doveli Fijat da nismo ponudili bolje uslove od Rumunije. Iza njih sledi infrastruktura odnosno autoput i železnica“, objašnjava Dinkić.

Prema njegovim rečima, lokalne samouprave investitorima treba da ponude zemljište koje se ne koristi.

Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić rekao je kako se sužava prostor za nacionalni i lokalni nivo vlasti da putem poreza utiču na poboljšanje situacije, ukoliko se aktuelna kriza zadrži na dugi rok.

On je ukazao da se na inflaciju odgovara povećanjem kamata čime se stvaraju uslovi da privreda sklizne ka niskim stopama rasta.

PROČITAJTE JOŠ

Šoškić kaže i da na krizu utiču sankcije koje se uvode Rusiji, velikom snabdevaču naftom, gasom, pšenicom i jedan od globalnih lidera za kobalt, vanadijum i titanijum.

Prema Šoškićevom mišljenju, Rusija je česta, na ne jedanaesta ekonomija na svetu, kako se obično tvrdi. Taj se podatak, kako naglašava, dobija onda kada se uporedi bruto-domaći proizvod (BDP) te zemlje, udeo javnog duga u BDP-u kao i trgovinski bilans.

Rusija bi, kako dodaje mogla da duže izdrži sankcije, a to produžava trajanje krize i umanjuje konkurentnost Evrope i regiona.

Državna sekretarka Ministarstva građevinarstva Aleksandra Damnjanović izjavila je da je Vlada Srbije vrlo blizu odluke da izmeni ili u potpunosti ukine zakon koji predviđa konverziju prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem uz naknadu kako bi privreda mogla da stiče vlasništvo bez plaćanja te obaveze.

„Velike komplekse građevinskog zemljišta tako bismo oslobodili i omogućili da se na njima gradi i privlače investicije“, naglasila je Damnjanović.

BONUS VIDEO Kolika je moć kineskih investitora u Srbiji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare