Foto: Frederic Andrieu / Sipa Press / Profimedia, EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Poznato je da Albanci sa Kosova za najveće prijatelje i čuvare kosovske nezavisnosti smatraju Amerikance, pa političarima iz SAD podižu spomenike, po njima nazivaju bulevare i ulice, pa čak i butike. Spomenik veličine čak šest metara u Prištini već je dobio bivši američki predsednik Bil Klinton, otkrivena je bista nekadašnjoj američkoj državnoj sekretarki Medlin Olbrajt, a u toku je i podizanje statue aktuelnom predsedniku SAD Džou Bajdenu.

Pre nekoliko dana, na najveći američki državni praznik – Dan nezavisnoti kod Uroševca, u blizini vojne baze Bondstil, počeli su radovi na izgradnji statue predsedniku Amerike Džou Bajdenu.

U tome učestvuju američki pripadnici Kfora u saradnji sa mrežom nevladinih organizacija Avonet, a kako su objavili mediji, podizanje ove statue koštaće oko 600.000 evra.

Prema najavama, taj projekat finansiraće građani i preduzeća iz Uroševca.

Aktuelni američki predsednik dobiće statuu u blizini mesta na kojem je podignut spomenik i njegovom preminulom sinu Bou Bajdenu. Kako su pisali mediji, mlađi Bajden je radio posle rata na Kosovu i Metohiji, pomažući u obuci lokalnih tužilaca i sudija za Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Osim spomenika, po Bou Bajdenu nazvan je put dužine od 35 kilometara u blizini vojne baze Bondstil.

Foto: RMEND NIMANI / AFP / Profimedia

“Danas otkrivamo spomenik Džozepu R. Bou Bajdenu III, koji smo postavili na putu Gnjilane-Uroševac”, rekao je gradonačelnik Gnjilana Ljufti Haziri u novembru prošle godine kada je spomenik otkriven i dodao da je Bo Bajden “ostavio solidarnost i posvećenost na Kosovu”.

Klintonu statua visine šest metara

Jedan od najvećih spomenika na Kosovu dobio je pre 12 godina bivši američki predsednik Bil Klinton, a postavljen je na bulevaru koji nosi njegovo ime. Statua visine čak šest metara predstavlja nekadašnjeg predsednika SAD koji drži dokument iz maja meseca 1999. godine, kojim se odobrava ulazak američkih trupa na Kosovo.

Foto: ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia

Zanimljivo je da se u blizini tog spomenika nalazi butik koji nosi ime po njegovoj supruzi Hilari. Kako su za BBC rekli vlasnici, veoma cene Klintonove, jer je zahvaljujući njima „svet saznao za njihove probleme“.

“Jako cenimo porodicu Klinton, oni su zaslužni što je svet saznao za naše probleme. Po prvi put svi su znali za Kosovo. Bil Klinton je otkrio naše patnje i od onda gajimo jake simpatije preme njegovoj porodici“, rekla je Elda Morina članica porodice koja drži butik „Hilari“ i „Hilari 2“.

Na Kosovu cene i bivšu američku državnu sekretarku Medlin Olbrajt, kojoj je na dan obeležavanja 20. godišnjice ulaska NATO trupa na Kosovu otkrivena bista i to u njenom prisustvu.

Bista je postavljena na Trgu Olbrajt.

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Nekadašnja državna sekretarka SAD tada se zahvalila građanima Kosova na gostoprimstvu.

„Htela bih da se zahvalim svima, bila mi je čast, hvala onome koji me je napravio ovako visokom. Ovo je Kosovo. Mi smo bili u stanju da volimo Kosovo i da tu donesemo mir“, rekla je ona.

I po još nekim američkim političarima na Kosovu su nazvane ulice.

Tako je Džordž Buš dobio svoj bulevar, a nedeljnik “Vreme” objavio je da ulice u Prištini ima Vesli Klark, penzionisani američki general, ali i Vilijam Voker, bivši šef Kosovske verifikacione misije OEBS-a, koji je zbog „slučaja Račak“ početkom 1999. godine u SR Jugoslaviji proglašen personom non grata.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar