Igor Brnabic i Ana Brnabic
Foto:Google maps/N1/EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Firma Aseko, čiji je jedan od direktora brat premijerke Ane Brnabić, u periodu od 2016. do 2019. godine od poslova sa državnim institucijama i preduzećima je prihodovala više od 41 milion evra. Da stvar bude interesantnija, samo u 2019. godini ova firma je od poslova sa Elektropviredom Srbije i Ministarstvom finansija prihodovala oko 11.5 miliona evra.

Podsetimo, portal Nova.rs je prethodnih dana pisao o poslovanju firme Aseko u Srbiji, čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, brat predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Aseko je tokom 2018. godine, zajedno sa svojim partnerima, takođe pružio usluge Elektroprivredi Srbije, a ta poslovna saradnja koštala je državni budžet više od 11 miliona evra, dok je godinu dana kasnije dogovoren posao u vrednosti od osam miliona. Tokom 2019. godine, Aseko je sklopio i poslovnu saradnju sa Ministarstvom finansija u vrednosti 3 milona i 396 hiljada evra.

Pročitajte još...

Pored gore navedenih državnih preduzeća i institucija, tokom prethodne godine Aseko je sklapao poslove i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Akcionarskim društvom Elektromreža Srbije Beograd, Regulatornom agencijom za elektronske komunikacije i poštanske usluge-Ratel. Niz se produžava i na Agenciju za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije AD Užice, Operatora distributivnog sistema EPS distribucija D.O.O. Beograd, Republički fond za zdravstveno osiguranje, Javno preduzeće Pošta Srbije Beograd(Palilula), Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Agencija za privredne registre.

Pogledajte spisak državnih institucija i firmi sa kojima je Aseko sklapao poslove:

Podsetimo, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (Kancelarija za IT) sklopila je krajem 2019. godine ugovor sa firmom Asseco South Eastern Europe, čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, brat premijerke Srbije. Reč je o javnoj nabavci u vrednosti od 1,5 miliona evra, kojom je Brnabićeva firma zadužena za izradu softvera za centralni registar stanovništva.

Direktor Kancelarije za IT tvrdi da nije došlo do sukoba interesa

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović izjavio je prethodne nedelje da je pre sklapanja ugovora 2019. godine sa kompanijom Aseko u kojoj je zaposlen brat premijerke Srbije Ane Brnabić, kontaktirao upravu za javne nabavke koja mu je potvrdila da u tom slučaju nije došlo do sukoba interesa.

“Pošto smo znali da je Igor Brnabić zaposlen u Aseku, da bismo pokazali primer kako se postupa u tim slučajevima obratili smo se Upravi za javne nabavke. Uzimajući u obzir odredbe o sukobu interesa, rekli su nam da sukoba interesa nema i da ugovor može da se zaključi“, kazao je Jovanović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Pored milionskog posla sa vladinom Kancelarijom za IT, Aseko je tokomiste godine sklopio posao i sa Ministarstvom pravde u vrednosti od preko 30 miliona dinara.

Ranije je ovom slučaju govorila i potredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Ona je prethodne nedelje pokazala dokumenta prema kojima, kako tvrdi, dokazuje kako je firma Igora Brnabića, brata premijerke Srbije, od kad je ona postala šefica vlade, dobila za različite poslove više od 40 miliona evra iz državnog budžeta.

Pročitajte još...

Tepić je rekla da je osim od EPS-a, Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, firmi rođenog brata premijerke dodelila ugovor vredan 180 miliona dinara, ocenivši to kao najdirektniji mogući sukob interesa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare