Foto: EPA/DUMITRU DORU

Evroposlanica Tanja Fajon za Nova.rs je rekla, nakon usvajanja Izveštaja o napretku Srbije u Evropskom parlamentu, da je pred našom zemljom još mnogo posla pre ulaska u Evropsku uniju. Fajon koja je u timu poslanika EP koji će posredovati u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije, poručila je da u zajednici EU nema mesta za organizovani kriminal i korupciju. Posebno, kako je naglasila, na višem nivou.

Pročitajte još...

“Srbija ima još mnogo posla na svom putu ka Evropskoj uniji, posebno u borbi protiv korupcije, oblasti pravosuđa i obezbeđivanju poštovanja slobode izražavanja. Ovo nije samo moje gledište ili stanovište moje političke grupe, već i Evropskog parlamenta, koji je potvrdio taj stav glasanjem o Izveštaju o napretku Srbije”, rekla je Fajon za Nova.rs.

Podsetimo, Evropski parlament je prethodnog dana usvojio Izveštaj o napretku Srbije sa 538 glasova za, 69 protiv i 79 uzdržanih. U pomenutom dokumentu posebnu pažnju izazvao je poziv vlastima u Srbiji da reše afere “Krušik”, “Jovanjica”, “Telekom Srbija” i “Savamala”, kao i snažna osuda napada na istraživački portal KRIK i nevladinu organizaciju CRTA.

Komentarišući jučerašnju sednicu, Fajon je za naš portal rekla da su pomenuti slučajevi od velikog značaja i da su zbog toga uključeni u tekst Izveštaja o Srbiji.

“To je učinjeno kako bi se uputila snažna poruku srpskim vlastima da obezbede transparentne istrage i na svaki način spreče korupciju na svim nivoima. Čvrsto verujem da je članstvo u Evropskoj uniji krajnji cilj Srbije, ali, kao što je već mnogo puta rečeno, preduslovi za članstvo su poznati – organizovanom kriminalu i korupciji, posebno na višem nivou, nije mesto u EU i treba ih osuditi. Niko ne bi smeo da zatvara oči pred njima”, istakla je ona.

Fajon se za naš portal osvrnula i na napade predstavika vlasti na medije i nevladin sektor, navodeći da ni u jednoj demokratiji ne bi trebalo dozvoliti napade na civilno društvo i organizacije civilnog društva.

“Nažalost, slične pokušaje možemo videti u nekim državama članicama, što je vrlo zabrinjavajuće i opasno. Evropska unija bi trebalo biti stroža i neumoljivija prema vladama koje podrivaju demokratije unutar Unije, kao i unutar zemalja kandidata. Tokom prethodne plenarne sednice, Evropski parlament je održao diskusiju o napadima na medije u Mađarskoj, Poljskoj i, nažalost, u mojoj zemlji – Sloveniji. Velika je sramota, i ne možemo ignorisati taj problem. Pravila su ista za sve i treba ih poštovati, jer su na kraju ‘žrtve’ građani”, zaključila je Fajon u razgovoru za Nova.rs.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare