Foto: Nova.rs/Shutterstock/Promo

Srpska napredna stranka na sve načine pokušala je da sa dnevnog reda današnje sednice Evropskog parlamenta ukoloni kao teme brojne afere koje potresaju Srbiju poput “Krušika”, “Jovanjice” i "Telekoma”, “Savamale”, saznaje Nova.rs. U pokušaju da svede razgovore o Srbiji na pitanja o stanju demokratije i medijskih sloboda, prema informacijama našeg portala, SNS je za to lobirala preko dela Evropske narodne partije (EPP). Da li je SNS uspela u lobiranju biće poznato nakon glasanja EP o izveštaju o napretku Srbije ka EU.

Pročitajte još...

Izveštaj o napretku Srbije u procesu pristupanja EU već sam po sebi je bio za predstavnike vlasti problematičan. A kako su se u Srbiji afere i problemi samo množili, i izveštaj je dopunjavan. To je rađeno na osnovu amandmana koje su podnosili poslanici EP.

Poslednji put se to desilo prošle nedelje. Amandmani koje su podneli poslanici iz grupa socijaldemokrata, liberala i zelenih, između ostalog, odnose se na nedavne napade na portal KRIK i organizaciju CRTA, preneo je portal Europien Western Balkans.

Izveštaj o Srbiji, koji je sastavio evropski poslanik Vladimir Bilčik, usvojen je u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta u februaru i o njemu će se danas izjašnjavati ceo parlament na plenarnoj sednici. Poslanici imaju pravo da podnesu takozvane “usmene amandmane” na ovu verziju izveštaja, i ukupno ih je 21.

Četiri velike afere – “Jovanjica”, “Krušik”, “Telekom”, “Svamala”,  zapravo su najveći problem za vlast u Srbiji, koja je, uoči današnje sednice, pokušavala da izdejstvuje da se o njima ne govori ili da se diskusija svede na minimum.

Tako je EPP u međuvremenu zatražila da se o sedam članova Izveštaja o Srbiji glasa po delovima. Među pomenutim članovima se nalazi i onaj pod rednim brojem 24, a koji se odnosi na pomente afere.

Na taj način bi poslanici imati mogućnost da glasaju posebno o svakom članu, a ne o izveštaju u celini. Na taj način bi potencijalno sporne afere mogle ispasti iz izveštaja. Šta će biti epilog ovog predloga znaće se danas nakon sednice Evropskog  parlamenta  na kojoj će se  glasati o izveštaju.

Komentarišući ovaj zahtev, izvestilac EP Vladimir Bilčik je rekao da su prioriteti sistemske promene i vladavina prava.

„Srbija svakako mora krenuti dalje u rešavanju svih slučajeva kriminala i korupcije”, rekao je on.

Komentarišući lobiranje Srpske napredne stranke uoči sednice Evropskog parlamenta, urednik portala European Western Balkans, Nemanja Todorović Štiplija, za Nova.rs kaže da je očigledno da vladajućoj partiji smeta da se pomenute afere podignu na evropski nivo.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

“Sve ono drugo što je u ovoj rezoluciji, a tiče se stanja demokratije i položaja medija u našoj zemlji, je očigledno njima manje bitno u odnosu na korupcionaške afere koje su se našle u izveštaju. Evropska narodna partija(EPP), čiji je pridruženi član SNS, jeste velika organizacija, ali njeni poslanici glasaju po svojoj savesti, a ne po partijskom ključu. U EPP ima poslanika koji sigurno neće podržati da se izbace određeni članovi izveštaja, iako im možda dođe preporuka da se ukloni deo koji se odnosi na afere Krušik, Jovanjica i Telekom”, navodi Todorović Štiplija, napominjući da tu, pre svega, misli na poslanike iz zemalja u kojima su članice EPP u opoziciji.

“To je, na primer, Građanska platforma u Poljskoj. Oni su u toj državi opozicija i kao protivnika ima veoma autoritarnu stranku. U Poljskoj su tendencije veoma slične kao u Srbiji – urušavanje demokratije, potpuna kontrola medija, korupcija…”, opisuje naš sagovornik.

Lobiranje uobičajena pojava, ali verovatno neće imati efekta na poslanike EP

Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović za Nova.rs kaže da ne može da komentariše informaciju da je SNS lobirala preko EPP da se ne govori o aferama koje su potresale Srbiju, ali je rekao da nije neuobičajeno da srodne političke stranke koriste svoje kontakte u evropskim parlamentarnim grupacijama.

“Nije neobično da oni u kontaktu sa njima pokušavaju da prilagode tesktove određenih dokumenata i izveštaja u skladu sa onim što oni smatraju da je realnost na terenu”, navodi Majstorović, dodajući da izveštaj Evropskog parlamenta nema obavezujuću ulogu.

“Ipak, on daje jednu sliku političkog raspoloženja unutar EP, kad je u pitanju pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Zato je važno da se taj izveštaj prihvati na ispravan način i da se shvati značaj primedbi koje su iznete u njemu”, kaže Majstorović.

Pročitajte još...

Da je lobiranje uobičajena pojava, kaže i Štiplija Todorović, dodajući da je to jedan od razloga zbog čega se evropske stranke udružuju u porodice partija.

Partije, koje dolaze iz država EU su punopravne članice, dok su one i zemalja kandidata ili potencijalnih kandidata, pridružene članice. Međutim, one imaju pravo da kreiraju politike tih evropskih partija. Ipak, mislim da lobiranje Srpske napredne stranke ne mora u krajnjem ishodu da ima uticaj na odluku Evropskog parlamenta i da će tri afere ostati u večerašnjoj rezoluciji”, podvlači on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare