Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da očekuje posvećenost Srbije napreduje u oblasti vladavine prava.

Fabrici je, gostujući u emisiji N1, ocenio da je poseta Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića početkom sedmice bila pozitivna i da postoji posvećenost na obe strane da se ide dalje.

„Utvrdili smo oblasti gde još posla treba da se uradi poput rada na nazavisnosti pravosuđa i stvaranja boljeg okruženja za slobodu medija… potrebni su rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, rekao je Fabrici i istakao da je na insititucijama Srbije da „primene ono što je dogovoreno“.

Zvaničnici u Briselu su sa Vučićem razgovarali i o spoljnoj politici, saradnji u oblasti zdravstva, energetskoj agendi, širokom spektru tema gde treba postići napredak.

„Kada je reč o vladavini prava, Brisel očekuje posvećenost Srbije da napreduje u toj oblasti“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Fabrici je rekao da je za EU važno ono što će se dešavati na terenu i bitan je rezultat.

„Detaljno smo razgovarali o pitanjima bezbednosti novinara. Vlada je preduzela određene mere, uspostavila radnu grupu, preuzela niz inicijativa. Na Uniji je da se podstiče napredak na terenu i radićemo na tome da se to što pre realizuje“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Povodom dva non-pejpera o Kosovu koja su se pojavili poslednjih dana, Fabrici je rekao da ta dokumenta imaju prefiks „nezvanično“, a da je agenda EU jasna i da je Brisel „100 odsto posvećen da predvodi dijalog o norlmalizaciji odnosa Beograda i Prištine“.

„Imamo i specijalnog predstavnika koji se bavi time. Sve ostalo su spekulacije i dokumenti koje nismo videli“, dodao je Fabrici.

Povodom međustranačkog dijaloga u Srbiji, šef evropski zvaničnik je rekao da EU posreduje u dijalogu i da je Evropski parlament tu da vidi kako da pomogne da se poboljšaju izborni uslovi.

Na pitanje povodom utiska javnosti u Srbiji da EU nije uradila dovoljno tokom krize izazvane pandemijom korona virusa, Fabrici je odgovorio da je „moto EU da niko nije bezbedan dok svi ne budu bezbedni“ i da nema nikavih restrikcija kada je reč o dobijanju vakcina iz EU.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar