Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, nakon razgovora sa zvaničnicima EU u Briselu, da krajem avgusta počinje gradnja projekta Niš - Priština, a da se dogovara i pruga do Preševa. Evropska unija u izgradnju brze prugu između Beograda i granice sa Severnom Makedonijom uložiće više od 600 miliona evra, rekao je Vučić.

„Najvažnije o čemu smo razgovarali ovde u Briselu je taj fantastični projekat brze pruge Beograd-Niš, za koji smo dobili ponudu od Kineza. Evropljani su rekli da mogu da daju bolju ponudu i dobili smo neverovatnu cenu“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti iz Brisela.

Prema njegovim rečima, izgradnja te brze pruge i autoputa na jugu Srbije doprineće razvoju Prokuplja i Kuršumlije, a kako kaže, kada imate auto – put onda će više ljudi da posećuje i banje.

Vučić je objasnio da će, prema izabranoj varijanti, Srbiju to da košta maksimalnih 1,2 milijarde, jer će oko 35 do 50 odsto biti poklon pare od EU.

“Preko 600 miliona besplatnog novca, čak i da je varijanta sa 35 odsto, za fantastičan projekat koji nas povezuje sa Skopljem, Solunom, Atinom…”, rekao je Vučić.

„Mi ćemo da molimo da sve bude gotovo do kraja 2025. ili početka 2026“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije se zahvalio ljudima iz EU, ističući d aje „ovo velika šansa za nas i velika nada“.

On je najavio projekte koji „drastično menjaju našu državu“.

Kada je reč o železnici, naveo je da će se raditi kompletna pruga od Niša do Preševa, što je teško, posebno u Grdeličkoj klisuri.

“Verujem da će se Beograd – Skoplje, sa svim stanicama, putovati  nešto više od 3 sata, oko 3 časa i 30 minuta do Skoplja iz srpske prestonice. Avionom ne možete da stignete brže. To su neverovatne promene”, konstatovao je Vučić.

Precizirao je da se razgovaralo o pet varijanti, a Srbija je prihvatila varijantu 4, gde je cena 1,766 mlrd evra do Niša, uz bar 600 miliona manje, jer će toliko dati EU.

Prema njegovim rečima, ulaganje u našu zemlju doprineće rastu životnog standarda.

Predsednik Srbije je zatim objavio mape nove železničke infrastrukture u Srbiji.

Vučić je danas u Briselu razgovarao sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i stalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Posetu Briselu Vučić će završiti radnom večerom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare