Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:Instagram/buducnostsrbijeav

Infrastruktura, na koju se fokusirala većina medija u Srbiji, nije bila u centru pažnje posete predsednika Aleksandra Vučića Briselu, već je to bio pokušaj da se preusmeri pažnja sa drugih tema, napisao je novinar Euraktiva Georgi Gotev za taj portal, na osnovu razgovora sa anonimnim izvorima.

Kako prenosi European Western Balkans, Vučić je juče tokom posete Briselu, između ostalog, istakao podršku EU izgradnji brze pruge u jugoistočnoj Srbiji, ka granici sa Savernom Makedonijom, a na ovu temu se fokusirala većina medija.

Ovo je, međutim, bila samo jedna od tema razgovora, koje je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nabrojala na Tviteru nakon sastanka. Ona je napisala da su teme razgovora bile “borba protiv COVID-19, ekonomski oporavak, pristupni proces Srbije gde je potreban napredak u oblasti vladavine prava, dijalog Beograda i Prištine i železnička linija Beograd-Severna Makedonija, koju je EU spremna da podrži”.

Kako piše Gotev na osnovu razgovora sa anonimnim izvorom, agendu su sastavljale obe strane, a tokom Vučićeve posete, srpska strana fokusirala se na sopstveni prioritet, kao da su druge teme nerelevantne.

On dodaje da je priča o pruzi možda bila diverzija, jer taj projekat, koji je predviđen Ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan, nije još odobren niti je prošao kroz evropske institucije.

“Još jedan izvor, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je komesar za proširenje Oliver Varhelji prekršio pravila tako što je hvalio Vučića, što je bilo u nesaglasju sa ostatkom koledža (evropskih komesara)”, piše Gotev.

Ovaj izvor naglašava da je Varhelji izneo sporan argument da je sekreterijat Venecijanske komisije, a ne ekspertski komitet, izneo pozitivno mišljenje o predstojećim ustavnim promenama u Srbiji.

“Viktor Orban i Varhelji su Vučićevi konsiljeri u EU… u realnosti, ustavne promene dodatno umanjuju nezavisnost sudstva i osiromašuju demokratiju u Srbiji”, naveo je ovaj izvor, beleži Gotev.

Ovaj izvor je naveo da Vučić takođe obećava zvaničnicima EU da će restrukturirati Srbijagas, koji se bavi transportom i marketingom ruskog prirodnog gasa u Srbiju, i da će to predstaviti kao veliku borbu protiv Putina, dok je u realnosti restruktuiranje obaveza koju je Srbija preuzela u okviru svog članstva u Energetskoj zajednici, po čijim pravilima je Rusija već pristala da posluje sa EU.

“Dakle, tuga gde god da pogledate, a (Visoki predstavnik EU) Borelj pristaju na igru jer se nadaju da će Vučić jednog dana nešto isporučiti oko Kosova”, naveo je ovaj izvor, zaključuje Georgi Gotev.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare