Foto:EPA/STEPHANIE LECOCQ

EU ambasadori su u poruci za Srbiju ukazali da u ovim teškim trenucima, kada je koronavirus izazov i neprijatelj koji ne zna granice, treba da se bore zajedno.

Potrebno je više nego ikad da radimo u duhu jedinstva i solidarnosti među sobom i sa našim najbliskijim prijateljima u Srbiji i Zapadnom Balkanu, piše u tekstu objavljenom u današnjoj Politici koji je potpisalo 27 ambasadora EU zemalja i šef delegacije EU u Srbiji.

Kako se navodi, dok se bore sa hiljadama smrtnih slučajeva u svojim zemljama i protiv ogromnih sanitarnih i logističkih izazova da kontrolišu neprijatelja koji brzo napreduje, EU zemlje ponovo potvrđuju svoju rešenost da budu uz Srbiju i njene građane.

Podseća se da je u roku od nedelju dana od kada je Srbija uvela vanredno stanje i tražila pomoć, EU ponudila paket pomoći vredan 93,4 miliona evra u donacijama zajedno sa jednim brojem ključnih nefinansijskih mera.

Taj paket uključuje 15 miliona evra za najhitnije potrebe, nabavku i prevoz u Srbiji hitne medicinske opreme kao što su respiratori, maske, rukavice za pacijente i medicinsko osoblje i podršku zajednicama posebno osetljivim na KOVID19.

To su, kako se navodi, konkretne mere odmah donete da pomognu da se spasu životi i podrže najosetljiviji, a prve isporuke su već stigle u Srbiju 26. marta.

Takođe je izdvojeno 78 miliona evra za ekonomski oporavak kao podrška pre svega za mala i srednja preduzeća koja predstavljaju 90 odsto srpskih kompanija.

Ovaj hitni paket zasnovan je na sveobuhvatnoj i dugotrajnoj osnovi zajedničkog rada, navodi se u tekstu i ukazuje da je samo u zdravstvenom sektoru EU poklonila ili pozajmila više od 430 miliona evra tokom proteklih deset godina da bi srpski sistem bio moderniji i otporniji u suočavanju sa hitnim zdravstvenim situacijama.

Poručuje se „dragim srpskim prijateljima“ da će borba i oporavak biti teški, ali ako se usmere sve snage da se radi zajedno, nema sumnje da će „zajedno prebroditi ovu oluju i prevazići je zajedno kao Evropljani“, kao u prethodnim teškim trenucima, kao na primer za vreme poplava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram