Foto:N1

Marko Đurišić iz Ujedinjene demokratske Srbije rekao je da okupljeni oko te liste "od početka nisu verovali u ideju bojkota", naročito u to kako je ona vođena u Srbiji.

„Presudno je bilo naše uverenje da građani Srbije imaju želju da izađu na izbore. Jedan broj će sigurno bojkotovati, ali prema našem mišljenju, značajan broj neće. Jedini izlaz iz ove političke krize je promena vlasti na izborima“, rekao je on za N1.

Kako je rekao, lista je, „kao što naziv kaže – Ujedinjena demokratska Srbija, sastavljena od prodemokratskih stranaka i pokreta“.

„Daleko je od toga da imamo fer izbore, ali moramo da izađemo. Listu smo predali 14. marta, a 15. je proglašeno vanredno stanje, tako da kampanju zbog vanrednig stanja praktično nismo ni vodili“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „okupljeni oko te liste od početka nisu verovali u ideju bojkota“.

„Naročito ne u to kako je ona vođena u Srbiji. Presudno je bilo naše uverenje da građani Srbije imaju želju da izađu na izbore, jedan broj građana, jedan broj će sigurno bojkotovati, ali prema našem mišljenju, jedan značajan broj neće. Jedini izlaz iz ove političke krize je promena vlasti na izborima“, kaže on.

Mišljenja je da su ovi izbori bili prilika „da se svi ujedine“.

„Izađemo na crtu ovoj vlasti, uzmemo što je moguće više glasova u neravnopravnim okolnostima, ali smena ove vlasti je proces. Ne može da se desi preko noći, mora da se dešava u okviru institucija, mora da se desi na nekim izborima. Žao mi je što se nismo izborili za bolje izborne uslove. Verujem da postoji veliki broj građana koji će izaći na ove izbore, a neće podržati ovu vlast i oni su naša ciljna grupa“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „prilike vam ne padaju s neba“.

„Za dobre prilike i uspeh morate da se izborite. Tražićemo saveznike svuda gde je to moguće“, kaže.

Odgovarajući na kritike da „u politici traži uhlebljenje“, kaže da nije zato u politici.

„Imam ideju koja me vodi već 30 godina – da Srbija bude moderna demokratska država. Vođen tom idejom danas ponovo učestvujem na izborima. Građani su ti koji će dati sud“, kaže on.

Ističe da je ova kampanja „daleko od kampanje na koju su navikli“.

„Ne želimo da ugrozimo zdravlje građana, ne organizujemo skupove, organizujemo odlaske u određena mesta, pre svega je to Vojvodina, jer je tamo epidemiološka situacija bolja. Zdravlje građana nam je najvažniji prioritet, ni na koji način to ne želimo da ugrozimo“, kaže.

Govoreći o odgovoru RTS na zahteve Boška Obradovića koji štrajkuje glađu, misli da je „potpuno neprimeren i odgovor i način na koji je sastavljen“.

„Mislim da još jednom pokazuje da u Srbiji javni servis ne postoji na način na koji je zamišljen, radi se o jednoj televiziji u funkciji vlasti. Ove situacije kad je politička kampanja još više osvetle taj problem“, kaže on.

Ishod izbora, kako je rekao, neće dovesti do promene.

„I zbog uslova i zbog toga što jedan deo građana neće izaći na izbore. Ali, ono što ćemo mi raditi, borićemo se protiv ove vlasti političkim sredstvima. Naša poltiika je kad se stvari promene da ćemo napraviti jednog dana jake institucije, da ćemo imati nezavisno sudstvo, socijalno odgovornu državu, bez partokratije, bez korupcije…“, rekao je Đurišić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare