Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije prilikom dogovaranja koalicije o formiranju nove vlade ušle su u otvorenu političku trgovinu, u kojoj je socijalistima (u nedostatku upražnjenih ministarskih pozicija) obećano da će dobiti "jedno jako preduzeće". To je gostujući na jednoj televiziji nedavno otkrio lider SPS Ivica Dačić, ističući da će, uz to, na mestu generalnog direktora JP Srbijagas ostati njihov funkcioner Dušan Bajatović.

Za širu javnost prvo je bilo iznenađenje odluka predsednika naprednjaka Aleksandra Vučića da socijalisti u novoj vladi dobiju jedno ministarstvo, a da se lider SPS Ivica Dačić sa pozicije prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova preseli u Skupštinu Srbije. U međuvremenu odlučeno je da, pored ministra za državnu u pravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića, za ministra bez portfelja bude izabran i Novica Tončev, takođe funkcioner Dačićeve stranke.

U pokušaju da građanima objasni da je SPS u ovakvoj raspodeli karata ipak dobro prošao, iako se sa pet ministarstava sveo na dva, Dačić je tokom gostovanja na TV Prva, otkrio da će njegova partija dobiti „jedno važno preduzeće“.

„Dušan Bajatović ostaje na čelu ‘Srbijagasa’, to se nije ni postavljalo kao pitanje, a SPS će pored toga dobiti još jedno jako preduzeće… Nisu nama preduzeća važna zbog samog preduzeća, već da što više ljudi bude deo tog procesa i da u tome učestvuju“, izjavio je Dačić.

On je na ovaj način, bez ustezanja, javno otkrio kako se u Srbiji namiruju stranački apetiti, iako tako nešto zakon ne predviđa, odnosno zabranjuje.

Naime, Zakonom o javnim preduzećima predviđeno je da se direktori biraju na konkursima i da ne mogu da budu članovi organa političke stranke.

Nenadić: Priznanje da se direktori dogovaraju na najvišem nivou

U praksi se međutim na većinu čelnih pozicija srpskih državnih firmi imenuju stranački funkcioneri ili provereni kadrovi koji su bliski političkim partijama. Umesto na konkursima, oni se biraju na sednicama vlade kao vršioci dužnosti i u tom statusu ostaju godinama, iako to zakon zabranjuje.

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, navodi da Dačićeva izjava govori dosta loše o šansi da se Zakon o javnim preduzećima u potpunosti primeni.

Nemanja Nenadić Foto: Zoran Mrđa/FoNet

„Do sada smo imali prilike da čujemo izgovore zbog čega se proces profesionalizacije u javnim preduzećima nije završen. Premijerka je rekla da će se time baviti posle izbora, da ima važnijih stvari. A sada kroz izjavu predsednika jedne od stranaka imamo otvoreno priznanje da se direktorska mesta dogovaraju na najvišem nivou“, ističe Nenadić za Nova.rs.

On navodi da ovo jeste na neki način korak unazad, kao i da će biti teško vratiti se na normalno stanje.

„Kada bi se konkursi za direktore i raspisali ko će poverovati u to da oni mogu da budu pošteni“, kaže Nenadić.

Da se u stranačkim pregovorima trguje javnim preduzećima obelodanio je ranije i Aleksandar Vučić, lider SNS.

Antić na čelu Korirdora?

Funkcioner SPS Aleksandar Antić ostao je praznih ruku nakon formiranja vlade. Ipak, mediji spekulišu da će Antić, kako bi se sačuvao mir u stranci, biti novi direktor Koridora Srbije ili Elektroprivrede Srbije.

On je rekao da će manjine biti prisutne na direktorskim mestima u državnim firmama, ali je istakao da to moraju da budu stručni ljudi, jer „državna preduzeća nisu partijska jasla“.

SNS prekršio obećanje

Nakon oktobarskih promena, gotovo svaka vladajuća većina bila je tesna, a stranački apetiti nisu mogli da se namire pokojim ministarstvom u Nemanjinoj 11. Budući da je ogroman broj stranaka bio deo vlasti, u koalicione dogovore bila je uključena i podela javnih, odnosno državnih preduzeća, koje su potom vodili partijski funkcioneri.

Da će prekinuti ovakvu praksu i departizovati državne firme uoči izbora 2012. obećavao je vrh Srpske napredne stranke, u kojem je bio i njen sadašnji lider Aleksandar Vučić.

I zaista, po dolasku na vlast na predlog naprednjaka promenjen je Zakon o javnim preduzećima, koji je predvideo da se direktori državnih kompanija biraju na konkursima i da ne mogu da budu članovi organa političke stranke.

Ovaj zakon nikada do kraja nije zaživeo, jer se na čelu velikog broja javnih preduzeća i dalje nalaze stranački kadrovi, koji se neretko imenuju kao vršioci dužnosti.

Tako je, na primer, na čelu Koridora Srbije Zoran Babić, bivši poslanik SNS, EPS-a Milorad Grčić, član naprednjaka ili Srbijagasa Dušan Bajatović, funkcioner SPS-a.

Na čelu JP Stara planina je Stefan Krkobabić, sin lidera PUPS-a Milana Krkobabića, direktorka Pošte Srbija Mira Petrović…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare