Foto: Vesna Lalić

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Elektroprivreda Srbije” Milorad Grčić, već nekoliko dana se nalazi u fokusu javnosti zbog optužbi opozicije da je to preduzeće doveo do bankrota i da TE Kostolac zagađuje vazduh, uprkos tome što poseduje postrojenja za odsumporavanje. Pored interesantne političke karijere, Gričić je poznat i kao neko ko je brzo prešao put od ugostitelja do direktora važnih državnih preduzeća i stručnjaka za ekonomiju.

Već tri godine Grčić je v.d. direktor EPS-a, a pre ovog posla bio je na čelu Rudarskog basena Kolubara. Za čelne funkcije, uz člansku kartu vladajuće stranke, preporučivalo ga je stečeno zvanje diplomiranog ekonomiste.

Prema njegovim rečima, završio je Fakultet za uslužni menadžment na Univerzitetu Educons u Sremskoj Kamenici, a prethodno je tokom devesetih godina bio upisan na “jedan fakultet na Beogradskom univerzitetu” koji je, kako kaže, morao da zapostavi zbog rata i sankcija.

Pročitajte još...

Upravo mu je diploma Fakulteta za uslužni menadžment omogućila da iz sveta ugostiteljstva, gde je bio poznat kao vlasnik kafića i pečenjare “Fantazi”, pređe u svet “ekonomskih stručnjaka” i važnog partijskog rukovodioca. Ipak Grčićevi politički počeci vezuju se za drugu, omraženu – „žutu“ stranu.

Koalicioni partner Demokratske stranke

Tokom izbora 2008. godine, Grčić je predvodio lokalno obrenovačko udruženje građana “Snaga Obrenovca”. U pomenutom periodu bio je koalicioni partner Demokratske stranke, zbog čega je nagrađen funkcijom zamenika predsednika opštine. Tokom 2010. godine, njegovo udruženje istupa iz koalicije sa DS-om i spaja se sa odborom Srpske napredne stranke, nakon čega je Gričić postavljen na čelo strančkog odbora. Od tog momenta počinje njegov politički uzlet i zauzimanje čelnih pozicija u najvažnijim državnim preduzećima.

Voli da se eksponira

Mediji su ranije objavili da je Gričić jedan od funkcionera koji naročito voli da se eksponira u javnosti. To je delom potvrdio jedan od izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije u kojem se navodi da je tokom 2013. godine, Kolubara (dok je na njenom čelu bio Grčić) potpisala ugovor sa jednom marketinškom agencijom vredan 990 hiljada dinara. Ugovor se odnosio na sponzorisanje Sabora trubača u Gučić. Kako se navodi, u ugovoru je stajalo da je uslov za sponzorstvo dobar tretman predstavnika firme i VIP loža.

Pročitajte još...

Sukob sa Marinikom Tepić oko EPS-a, sa Vučićem preko telefona završava trafostanice

U prethodnom periodu Grčić se u nekoliko navrata našao u centru pažnje javnosti. Prvo ga je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić optužila da je odgovoran za lošu finansijsku situaciju u EPS-u i da je kriv zbog toga što ne radi postorojenje za odsumporavanje TE Kostolac. Ona ga je takođe optužila direktora EPS-a da je kriv za zagađenje vazduha i da će “nositi na duši izgubljene živote”.

Da nekad može ipak nešto i da “završi” potvrđuje i njegov nedavni telefonski razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Podsetimo, Vučić je neposredno pred vojnu vežbu na Pešteru obišao meštane Sjenice. U poseti jednom od domaćinstava domaćinu je „sredio“ da dobije trafo stanicu. Domaćin se prethodno požalio da nema potreban dotok struje koji bi mu omogućio normalno održavanje domaćinstva, ali i biznis. Predsednik se tada prihvatio telefona, koji mu na početku ovog snimka dodaje jedan od saradnika. Iz “spontano” uhvaćene sekvence možemo da vidimo kako predsednik naređuje direktoru EPS Miloradu Grčiću da “sredi” pomenuti objekat do juna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare