Foto:Vesna Lalić

Agencija za borbu protiv korupcije donela je i konačno rešenje u slučaju ministra bez portfelja Milana Krkobabića, kojim se preporučuje njegova smena sa ministarske funkcije zbog sukoba interesa, odnosno imenovanja njegovog sina na mesto direktora JP Stara planina. Ovo je drugostepena odluka Agencije, doneta gotovo sedam meseci nakon žalbe Krkobabića i to u vreme kada više nije ministar.

Agencija za borbu protiv korupcije je krajem novembra prošle godine preporučila smenu Milana Krkobabića sa mesta ministra bez portfelja zaduženog sa javna preduzeća, jer je tokom vršenja funkcije učestvovao u donošenju odluke Vlade kojom je njegov sin Stefan Krkobabić postavljen za v.d. direktora JP Stara planina.

Mlađi Krkobabić je na direktorsku poziciju u tom javnom preduzeću imenovan 30. maja, a Agencija je postupak protiv njegovog oca pokrenula nakon što je ta informacija objavljena u medijima.

U prvostepenom Rešenju Agencije, koje je, kako nam je rečeno u toj instituciji u međuvremenu potvrđeno, navedeno je da ministar o sukobu interesa u kom se našao nije je obavestio Agenciju, iako je po zakonu to morao da učini.

„Situacija u kojoj je ministar Milan Krkobabić učestvovao u donošenju rešenja na sednici Vlade kojim je njegov sin Stefan Krkobabić imenovan za v.d. direktora JP Stara planina predstavlja sukob interesa u smislu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, na koji način je javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice, čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, što je suprotno odredbama Zakona“, navodi se u Rešenju Agencije.

Čupić: Neka smene bar njegovog sina

Ipak, jasno je da je konačna odluka u ovom slučaju doneta prekasno, skoro sedam meseci nakon prvostepen odluke, kada Krkobabić više nije ministar i kada ne postoji mogućnost da bude smenjen. Ako se uzme u obzir da je deo koalicije koja je osvojila apsolutnu većinu na izborima i da je jedan od lidera stranaka koje su deo pobedničkog saveza, vrlo je verovatno da će i u sledećoj vladi biti ministar.

Čedomir Čupić Foto: Medija centar Beograd

Bivši predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić navodi za Nova.rs da je u vreme kada je on bio u tom telu Agencije 60 dana od momenta podnošenja žalbe donosila konačne odluke. On navodi da nam ovaj slučaj govori da se to telo stavilo u službu saradnika vlasti, odnosno Aleksandra Vučića.

„Kada ga je trebalo razrešiti to nije učinjeno, nego kada mu je već istekao mandat. Ako vlast hoće nešto da učini to može da uradi tako što će smeniti njegovog sina. Agencija je utvrdila sukob interesa, pa ako sada ne može ministar da bude smenjen, onda može njegov sin. Na taj način mogu da pokažu da su nešto učinili u ovom slučaju“, zaključuje Čupić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare