U Nišu se nastavlja pravna borba za izborne rezultate, a i Evropa sada gleda u taj grad i šta vlast radi, veruje Đorđe Stanković sa liste "Biramo Niš", potpredsednik Narodnog pokreta Srbije.

On ponavlja da je opozicija uverena da su izbore dobili i da su svi dokazi na njihovoj strani.

„Organizacije koje su pobedile u Nišu žele da predstave građanima sa čim imamo posla, sa kim imamo posla, i u tom smislu da pokažemo koliko je teško boriti se na pravi način. A to ne znači da odustajemo“, rekao je Đorđe Stanković u emisiji Iza vesti.

Objašnjava da je Gradska izborna komisija sada poništila sopstvene preliminarne rezultate. Opozicija je tražila da se otvori 197 džakova, oni su to odbili i uputili na novo brojenje kompaniji Big Data Technology koja je angažovana sa svojim aplikacijama da pomogne u brojenju glasova, dodaje.

PROČITAJTE JOŠ...

Stanković kaže da su pre izbora ukazivali da postoji problem u aplikaciji.

„U noći posle izbora neko je mešetario sa aplikacijom, ručno odbacivao i menjao brojeve i u promenio statistiku. Na kraju završna brojka ne bude baš uvek. I jedna od primedbi je bila da se sabiranje brojki koju su oni upisali ne slaže sa onim što smo mi dobili u zapisniku. Oni su sebi dodali jedan mandat.

Sugerisali su da je reč o aplikaciji iz 1999. godine, a da je pomenuta firma registrovana 7. februara 2024. godine, koju je osnovao neko mlađi od 30 godina ko, kako tvrdi Stanković, nema dovoljno iskustva za ovako ozbiljan proces.

Stanković ne veruje da će ponovno brojanje pomoću aplikacije nešto promeniti, te ponovio da oni traže ponavljanje glasanja na dva biračka mesta.

„Ne želimo sada da ta tema bude presudna, suština jeste da je ceo izborni proces sporan, ali hajde da ga vratimo u pravni okvir. Najveća odgovornost u ovom slučaju je na predsednici GIK-a Danijeli Milićević koja će, ako mene pitate, verovatno posle ovog izbornog procesa da bude žrtvovana, da će morati da odgovara za sve ono što se desilo, jer ni jednu stavku zakona ne ispoštovala“, navodi on.

Na dva biračka mesta čije ponavljanje traže, objašnjava, jeste 2.700 glasova.

„To glasanje može da promeni rezultat. U toku noći na tim biračkim mestima dodato je 70 glasova za SNS i za 12-15 glasova za Rusku stranku, čime je Ruska stranka ipak dobila mandat. Ovi ponovljeni izbori neće promeniti rezultat Ruske stranke, zato što uvek mogu da dodaju taj broj glasova. Ali može da promeni rezultat SNS-a i može da njima oduzme jedan manda. I to je ono što oni dobro znaju i zato sada idu iz greške u grešku. I to je sada ova naša pravna borba“, kaže.

Na pitanje gde se „zaglavio“ zahtev za ponovljanjem izbora, kaže da se to sve odigrava u zakonskom okviru između GIK-a i Višeg suda, gde GIK ima rokove između tri i 10 dana da odgovori na primedbe, a Viši sud 72 sata da donese odluku.

„Verujem da oni pokušaju da kupe vreme, da jednostavno odu što dublje u leto, ali i da ucenjuju ljude, odbornike i predstavnike opozicije, kako bi možda promenili trenutnu realnost. A realnost je da su izgubili izbore“, navodi.

Krivične prijave protiv predsednice GIK-a i predsednika Ruske stranke

Dok GIK-u ne veruje i podići će i krivične prijave protiv predsednice, Stanković kaže ostaje da se vidi kako će VIši sud postupiti.

„Mi želimo da pokažemo da pravnim putem moramo da funkcionišemo i da ćemo ove izbore ponovo dobiti na glasačkim mestima, a ne na ulici. Mislim da Niš više nije lokalna tema, ni samo već jedna evropska tema. Svi gledaju u Niš u ovom momentu i vrlo pažljivo posmatraju šta će biti sledeći korak. Ne nas, jer mi radimo sve po zakonu, nego onih koji u ovom slučaju drže vlast. Mi radimo sve po zakonu zato što želimo da pokažemo da ćemo mi kada budemo i došli na vlast tako raditi“, kazao je.

Stanković kaže da su podneli krivičnu prijavu i protiv predsednika Ruske stranke Tihomira Perića koji, pema njegovom mišljenju nije bio svestan da će biti tas na vagi.

„Mi smo juče podneli žalbu u Višem sudu, a vezano je za naše ostale prigovore, znači u ovom slučaju broje 10. i broje 18. Oni do petka imaju mogućnost da odluče prema našim prigovorima. Ono što je na neki način problem celog tog procesa jeste što je Gradska izborna komisija proglasila kako je falsifikat to što su objavili na GIK-u. Jeste falsifikat, pa evo vezaćemo se za original“, rekao je.

Na pitanje koji je njihov krajnji plan, Stanković kaže da oni imaju sve dokaze o krađi i da će sačekati da vide i koliko će sud biti odgovoran za svoje odluke.

Uveren je da sada i u Evropi posmatraju ovaj proces, i da „gledaju šta radi vlast sa kim imaju posla“, te kako Evopska unija opoziciju želi za partnere.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare