Dragan Đilas, Dragan Djilas, intervju
Dragan Đilas Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Lider Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, istakao je da predstavnici vlasti u Srbiji nisu demantovali ono što je on napravio za osobe sa smetnjama u razvoju u Beogradu.

Nakon što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, reagovao na uznemirujući izveštaj „Zaboravljena deca Srbije“, a u kojem postoje nalazi o užasnim uslovima u kojima osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom borave, gde su neki izloženi i zlostavljanju i torturi, brzo je u televizijskoj emisiji gostovala i ministarka za rad, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević. Njihove reakcije bile su gotovo identične, oboje su saglasni da je problem u opoziciji.

Lider Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, nije želeo dalje da komentariše optužbe predsednika Srbije i resorne ministarke da su „to slike iz perioda od 2012. godine“ ili da zloupotrebljava, kako tvrdi ministarka Kisić, ovu decu u političke svrhe i da mu njihova dobrobit nije na prvom mestu.

„Ja sam odgovorio na laži Aleksandra Vučića i nemam više šta da kažem. Na to što je rekla Darija Kisić-Tepavčević zaista nemam šta da kažem jer ona nije nijednom reči, kao ni Goran Vesić demantovao bilo šta od onoga što sam rekao da je urađeno u Beogradu kada sam bio gradonačelnik“, poručio je za Nova.rs Dragan Đilas.

On je podsetio da je tokom njegovog mandata gradonačelnika Beograda potpuno rekonstruisan objekat za osobe sa smetnjama u razvoju Šekspirovoj ulici koji je bio na nivou baraka.

„Na otvaranju su se roditelji žalili da je ogroman problem šta će biti sa njihovom decom kada oni umru jer ako nema ko o tim sad već odraslim licima da brine, smeštaju se u razne neadekvatne ustanove uključujući čak i psihijatrijske ustanove. Tada sam obećao da ćemo napraviti objekat u kome mogu da dovode decu i da se navikavaju na taj prostor, a u kome mogu da žive kad roditelji umru“, navodi nam Đilas i dodao:

„Tada mi je prišao jedan od tih roditelja i kroz suze rekao da je mislio da umre, ali će sad da živi još dve godine da dočeka da se to napravi i da njegov sin počne tu da dolazi. To je bila jedna od najpotresnijih scena u toku mog mandata.“

Kada se gradio objekat u Šekspirovoj, Đilas je izneo jednu zanimljivu priču.

“Da bi se izgradio objekat trebalo je srušiti neke barake. U jednoj od njih je bilo neko udruženje boraca koje je vodio čovek koji je u ratovima ostao težak invalid. Oni nisu hteli da pređu u drugi prostor koji bi im dao grad, a nismo mogli na silu da iseljavamo te ljude.  Pošto su oni bili bliski SNS-u zvao sam Vučića da posreduje jer su u pitanju deca. I zaista je zvao tog čoveka i onda su prihvatili da se premeste“, ispričao je Đilas.

Dodao je i da su tokom njegovog mandata počeli sa uključivanjem dece sa smetnjama u razvoju u predškolske ustanove i škole i da je od 2010. do 2013. godine u te ustanove bilo uključeno 563 dece i da je za svakog od njih bila obezbeđena individualna dodatna podrška.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare