Darija Kisić Tepavčević, krizni štab, sednica, konferencija, izjave
Darija Kisić Tepavčević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević na današnjem sastanku sa predstavnicima Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, u čijem izveštaju su iznete tvrdnje o zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u ustanovama socijalne zaštite, izjavila je da Ministarstvo do sada nije imalo konkretne prijave o tome.

Na sastanku je, na predlog ministarke, dogovoreno da se u narednom periodu oformi stručni tim, u kome će biti i predstavnici Ministarstva i predstavnici Inicijative, a koji će ponovo obići ustanove, ustanoviti situaciju i izneti konkretna rešenja za poboljšanje položaja korisnika.

Povezane vesti:

Kisić Tepavčević je naglasila da je Ministarstvo uvek spremno za razgovor sa svim organizacijama koje se bave zaštitom korisnika socijalne zaštit.

Ona je na sastanku istakla da Ministarstvo do sada nije imalo konkretne prijave o kršenju prava korisnika u ustanovama socijalne zaštite, a na koje je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, mogla da ukaže i Inicijativa odmah pošto je saznala za njih 2019. godine, kada je izvršila monitoring.

Predstavnici Inicijative su naglasili da su od 2007. godine jasna i vidljiva materijalno-finansijska ulaganja u objekte ovih ustanova, ali da ta ulaganja nisu pratila i razvoj usluga u lokalnoj zajednici, pošto je cilj da se što manje smešta u ove ustanove, a da se što više socijalno integrišu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Predstavnici Ministarstva su istakli da je to upravo cilj i smer razvoja sistema socijalne zaštite u narednom periodu, što potvrđuje i izrada Nacrta strategije o deinstitucionalizaciji za period 2021-2026. godine, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare