Kisić kao Vučić: Đilas je kriv za stanje u domovima za decu

Politika 02. jul. 202107:16
Podeli:
Dragan Đilas Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas pokušava da navode o zanemarivanju dece u ustanovama socijalne zaštite iskoristi u političke svrhe i da mu dobrobit dece nije na prvom mestu.

„Ovakve situacije pokušavaju da se iskoriste u političke svrhe, što nije prvi put. Ne vidi se da je dobrobit deteta na prvom mestu. Kada je u pitanju Stranka slobode i pravde mi znamo da je nastala od jednog privatnog preduzeća Dragana Đilasa, koji se obogatio za vreme prethodne vlasti i za vreme čije vladavine su i nastale slike o kojima se priča. Vidim da je i Marinika Tepić komentarisala. Ali kod njih to izgleda funkcioniše na principu ‘koliko para toliko muzike’. Ali, da se svi fokusiramo da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija“, rekla je Kisić Tepavčević u emisiji „Fokus“ na TV B92.

Pročitajte još...

Ona je istakla da deca sa smetnjama u razvoju imaju pravo na kvalitetan život, na podsticajno odrastanje, okruženi roditeljskom ljubavlju i pažnjom, a ukoliko to nije moguće onda kod ljudi koji mogu da im pruže ljubav i negu.

„Najbolji pokazatelj su osmesi na licima te dece. Bili smo u Kruševcu pre nekoliko dana i posetili takve ustanove, gde smo videli da ta deca pevaju, smeju se. Osmeh na njihovim licima govori koliko im se posvećuje pažnja“, rekla je Kisić Tepavčević, a saopšteno iz Ministarstva.

Kako je dodala, situacije u kojima zaposleni u ustanovama socijalne zaštite ne znaju imena dece koje čuvaju, a na šta su ukazale članice nevladine organizacije u cijem izveštaju su iznete tvrdnje o zlostavljanju dece, ne smeju da se dešavaju.
Kisić Tepavčević je naglasila i da redovno ona ili predstavnici Ministarstva obilaze ustanove, kako bi se poboljšali uslovi u kojima korisnici žive i uslovi rada zaposlenih.

To je, kako je rekla, i cilj zajedničkog tima koji će biti formiran sa predstavnicima nevladine organizacije.
Kisić Tepavčević je navela i da Inspekcija socijalne zaštite obavlja redovan i vanredan nadzor u ustanovama socijalne zaštite i da tokom tih nadzora nisu pokazali postojanje zanemarivanja, torture ili zlostavljanja dece sa smetnjama u razvoju.

Ministarka je rekla da su to pokazali i izveštaji Zaštitnika građana, koji je tokom ove godine bio u šest poseta ustanovama socijalne zaštite, kao i izveštaj Komiteta Saveta Evrope za sprečavanje torture, koji je u martu takođe obišao ustanove socijalne zaštite.

Đilas je ranije u saopštenju naveo da za stanje u ustanovama u kojima su smeštena deca sa smetnjama u razvoju ne mogu biti odgovorni oni koji nisu na vlasti 10 godina, već ministri iz sadašnje vlasti.

Komentari

Vaš komentar