Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Novosadska policija je u nedelju, na dan izbora, dobila naređenje sa „vrha“ da ne reaguje na prijave članova opozicije i građana na dešavanja na novosadskom sajmu, gde je otkriven jedan od najvećih takozvanih „kol centara“ SNS.

Izvor iz vrha novosadskog MUP-a za Danas kaže da je novosadska policija imala naredbu „sa vrha“ da ne izlaze na dojave građana, kao i da ne ulaze u kol centar.

„Novosadskoj policiji je striktno naređeno da se ne postupa kada su počele da pristižu dojave da se na sajmu dešavaju izborne neregularnosti. Odlučeno je da se sa dolaskom na sajam odugovlači koliko god je moguće, a striktno je naređeno i da se u slučaju dolaska na lice mesta nikako ne sme ulaziti u prostoriju u kojoj se nalaze aktivisti SNS-a. Ja ne znam koja osoba je tačno to naredila i da li je to neko iz vrha MUP-a ili iz političkih struktura, znam samo da je do mene stiglo da je naređenje došlo sa ‘vrha’, kazao je izvor iz MUP-a za Danas.

Čim su predstavnici opozicionih lista u Novom Sadu uočili kol centar SNS koji se nalazio na novosadskom sajmu, i to na istom mestu na kome je nakon izbora GIK trebalo da broji glasove, pozvali su policiju kako bi ih obavestili o tome, piše Danas.

Incident ispred Sajma u Novom Sadu Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Oni su zahtevali od policije da izađe na lice mesta, uđe u prostoriju u kojoj se zaključano nalazilo na stotine mladih i proveri o čemu se zapravo radi.

Ekipa Danasa je bila na licu mesta od samog početka događanja na Novosadskom sajmu i svedočila je tome kako brojni opozicioni aktivisti, ali i pojedini građani zovu policiju da dođe na sajam, objašnjavajući šta se događa.

Odgovor dežurnog policajca koji su dobijali bio je isti: „Izvestiću kolege“.

Policija se pojavila tek nakon sat i po vremena, kada je na sajam stiglo tri vozila interventne jedinice, a u jednom od njih se nalazio i komandir interventne Nikola Krajinović. Kada su vozilu prišli aktivisti i građani i zamolili policajce da izađu napolje i uđu u „kol centar“ da vide šta se unutra događa, odgovorili su im da za to nisu oni nadležni, već područna redovna patrola.

PROČITAJTE JOŠ

Dok su tenzije rasle, policija je samo sedela u svojim vozilima, sve dok aktivisti nisu pokušali nasilno da uđu u prostoriju gde se nalazilo na stotine SNS aktivista.

U tom trenutku policajci iz vozila su izašli i napravili kordon ispred vrata. Tada je došlo i do fizičkog sukoba sa policijom. Počelo je da pristiže sve više pripadnika MUP-a, da bi se na kraju pojavili i načelnik PU za Novi Sad Goran Radonjić, njegov zamenik Miodrag Sovilj, načelnik odeljenja policije Nikola Petrović, načelnik odeljenja za javni red i mir Dejan Cvejanov i ostali visoki funkcioneri novosadske policije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare