Foto : Video Nova.rs

Poput građana Srbije i političarima je ostavljena mogućnost da biraju vakcinu. Zašto su izabrali baš onu koju su primili nisu objašnjavali. Za sada, računajući ministre u Vladi Srbije, njihove zamenike i članove Kriznog štaba, najveći broj njih je primio kinesku vakcinu. Za politčare ali i za građane pitanje da li će to biti američko-nemačka, kineska ili ruska, najpre diktira poverenje u zdravstveni sistem zemlje iz koje potiče vakcina, ali i politička naklonost.

Pročitajte još...

Prvi građani Srbije koji su vakcnisani bili su premijerka Ana Brnabić i ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević. Njih dve su na Torlaku primile vakcinu “Fajzer-Biontek”, američko-nemačkog proizvođača, čime je otpočet proces imunizacije u našoj zemlji.  

Nakon vakcinacije, Brnabić je istakla da je kao premijerka imala obavezu da bude prva koja će primiti vakcinu, čak i pre onoga ko je uvek i u svemu prvi.

“Htela sam da pokažem da verujemo u ovu vakcinu”, kazala je Brnabić.

Nakon Darije Kisić Tepavčević i Ane Brnabić, pomenutu vakcinu je primio i bivši ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić, koji je istakao da je to učinio kako bi dao primer građanima.

“Došao sam u Novi Pazar da se vakcinišem, jer hoću na ličnom primeru da pokažem da je to dobra, poželjna i korisna stvar. Vidim da je malo interesovanje u Novom Pazaru, a svako treba da donese odluku. Vakcine jesu civilizacijsko dostignuće i prosto ne mogu da verujem da će ljudi podleći antivakserskom lobiju”, rekao je Ljajić za naš portal.

Dačić i Vulin na ruskoj liniji

Prvi građani Srbije koji su primili rusku vakcinu Sputnik V, bili su političari koji neretko ističu da im je Moskva na srcu – predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar policije Aleksandar Vulin. Zajedno sa njima, pomenutu vakcinu, na Torlaku je primio i državni sekterat u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Na konferenciji za medije, Dačić je istakao da su on i Vulin želeli da daju primer ostalim građanima i da im je drago što su primili vakcinu ruskog proizvođača.

On je tom prilikom odgovorio i na pitanje našeg portala koje se odnosilo na činjenicu da značajan deo građana smatra da je vakcina nepotrebna.

“ Protiv kovida se možemo boriti vakcinama ako su one efikasne i bezbedne. Mislim da bi bilo potpuno pogrešno da se pojavljuju teorije zavere koje mogu da loše utiču na javno zdravlje”, naveo je Dačić.

Pročitajte još...

Vulin je takođe rekao da misli da je značajno primiti vakcinu i da to predstavlja civilizacijsku tekovinu. Zašto je to bila baš ruska, nije rekao.

“Imam dva sina. Ono što želim svojoj deci, želim i drugima. Zašto bih im uskraćivao mogućnost da žive zdravo. Ja sam primio vakcinu jer verujem lekarima”, navodi Vulin.

Vučić se čeka, kinesku vakcinu primili Lončar, Stefanović, Gojković i Ružić

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nije se u prošlosti isticao u izjavama ljubavi prema Kini, ali je ipak prethodnog dana u Institutu „Torlak“ primio kinesku vakcinu protiv koronavirusa. Zajedno sa njim, pomenutu vakcinu je primio i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

“Pokrajinski sekretar i ja smo danas primili kineske vakcine kompanije Sinofarma. To je treća vakcina koja je stigla u Srbiju. Apelujem na građane Srbije da je ovo jedina šansa da pobedimo epidemiju. Jedini način da ne prenesemo nekome drugom zarazu je upravo vakcinacija”, rekao je ministar Lončar.

Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

Istog dana, vakcinu kineske komapnije „Sinofarm“ je primio i ministar odbrane Nebojša Stefanović. Kako bi izgledalo da je bliže svojim vojnicima, on je to učinio na punktu za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu.

Nebojša Stefanovic Foto:Ministarstvo odbrane Jovo Mamula

„Vakcinacija je važna, jer time brinemo o sopstvenom i o zdravlju naših najmilijih, naših najstarijih sugrađana, ali i svih ostalih“, istakao je Stefanović.

Nakon Stefanovića, danas je istu vakcinu primio i ministar prosvete Branko Ružić i grupa prosvetnih radnika.

“Jedan od najsenzitivnijih delova našeg društva je vaspitno-obrazovni sistem. Drago mi je da mogu da pozovem još jednom prosvetne radnike, nastavno i vannastavno osoblje da iskraze interesovanje za vakcinaciju protiv korona virusa i svakako će na efikasan i brz način dobiti vreme i mesto svoje potencijalne vakcinacije”, rekao je Ružić novinarima nakon primanja vakcine na Beogradskom sajmu.

Branko Ružic primio je vakcinu protiv korona virusa Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izabrao je da primi vakcinu koja je stigla iz zemlje koju vodi, kako to Vučić često kaže, brat Si. Primiće je tek za vikend.

“Ja sam nešto bio bolešljiv, pa mi je Zlatibor(Lončar) zabranio do vikenda. Tako da ću ja za vikend najverovatnije da primim kinesku vakcinu”, rekao je šef srpske države.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare