Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Prve vakcine protiv koronavirusa u Srbiji primili su premijerka Ana Brnabić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon. Nakon vakcinacije oni su se obratili medijima. "Danas je dan za osmehe, dan koji obeležava početak kraja pandemije", poručila je Brnabić.

Ona je dodala da je kao premijerka imala obavezu da bude prva koja će primiti vakcinu.

„Htela sam da pokažem da verujemo u ovu vakcinu“, kazala je Brnabić.

Ona je dodala da će predsednik Vučić primiti vakcinu u narednom kontigentu.

Brnabić je istakla i da je Srbija, ne računajući Veliku Britaniju, prva zemlja u Evropi koja je dobila vakcinu „Fajzer Bionteh“, a treća zemlja koja je počela masovnu imuznizaciju i kampanju za davanje vakcine – posle Velike Britanije i Švajcarske, koja je počela juče.

„Uradili smo veliku stvar, ni u jednom trenutku se nećemo zaustavljati, dok se ne završi imunizacija stanovnista“, rekla je Brnabić.

Ona je najavila da će Srbija u januaru, pored 4.870 Fajzer-Biontekovih vakcina, od tog proizvođača u januaru dobiti još 16.000 doza, kao i da ćemo zajedno sa drugim vakcinama imati u januaru ukupno milion doza, a tokom prvog kvartala ukupno oko dva miliona doza.

„Imamo tu dinamiku isporuka Fajzerovih vakcina i kako varira prozvodnja vakcina tako varira i isporuka ne samo Srbiji već i svim zemljama sveta. Mi smo očekivali 10.000 doza od Fajzer-Bionteka u decembru. Stiglo je 4.870 doza, ali sa druge strane očekujemo da će početkom januara stići dodatnih 16.000 doza“, rekla je Brnabić novinarima.

Tokom januara očekujemo značajno veće količine kineske vakcine Sinovak, dodala je Brnabić.

„Ali, u najskorijem roku i ruske vakcine Sputnjik Ve. Onda tek početkom drugog kvartala očekujemo dodatne količine AstraZeneka. I ja se nadam da ćemo u razgovorima sa njima uspeti da dobijemo i vakcinu američkog proizvođača Moderna“, rekla je ona.

Brnabić kaže da ćemo svakako tokom prvog kvartala imati oko dva miliona doza vakcina, a u januaru svakako milion doza.

Prve vakcine protiv koronavirusa stigle su u Srbiju, a danas su ih prvi primili premijerka Ana Brnabić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon.

Reč je o vakcini „Fajzer-Biontek“, koja je  stigla u Srbiju, prvih 4.875 doza, a u januaru, februaru i martu stići će, rekao je Vučić, još više doza.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar