Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imuntetska pitanja i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović izjavio je danas da će Kodeks ponašanja poslanika biti ugaoni kamen na kojem će počivati srpska parlamentarna demokratija.

Martinović je, obrazlažući Predlog kodeksa u Skupštini Srbije, rekao da će Kodeks doprineti da parlament postane mesto dijaloga u kome će sedeti poslanici sa različitim političkim ubeđenjima koji neće jedni drugima biti neprijatelji, koji će biti dostupni medijima i građanima i koji će raditi isključivo u javnom interesu.

„Pozivam vas da uzmete učešće u raspravi, da prodiskutujemo o sadržini kodeksa i da saslušamo jedni druge“, obratio se Martinović poslanicima.

On je dodao da će Kodeksom biti povučena jedna „crvena linija“, odnosno biće postavljena granica do koje može da se ide, jer, kako je objasnio, kritika nije kada se donese kamen u salu, ili kada neko pokušava da razvali vrata ili kada se upada u kabinet predsednika.

Prema Martinovićevim rečima, cilj Kodeksa je da se unapredi politička kultura u parlamentu i da to mesto ne bude poprište scena i izjava u skupštini ili ispred nje “kakve smo mogli da vidimo i da čujemo i da budemo svedoci”.

Drugi cilj Kodeksa se odnosi na to da svi poslanici moraju odgovorno da se ponašaju prema medijima i da poštuju predstavnike sredstava javnog informisanja, te da na pitanja daju odgovore, ako ih znaju, rekao je Martinović.

Poslanici, prema Kodeksu, moraju da budu otvoreni prema građanima i da budu njihov servis.

„Bićemo dužni da sa građanima budemo u kontaktu i moraćemo da u fokus stavimo pojedinca“, poručio je Martinović.

Šef poslanika SNS je dodao da je Kodeksom propisani da se poslanici sa dužnom pažnjom moraju ophoditi i prema ljudima koji rade u Skupštini, a nisu državni službenici.

Martinović je naveo da je poslanik SNS Vladimir Orlić podneo amandmane na Kodeks koje on prihvata, a koji su sastavljeni uz savetodavnu podršku pravnog savetnika predsednika Vlade Srbije i direktora Agencije za sprečavanje korupcije.

On je na početku izlaganja ocenio da je reč o jednom „solidnom“ tekstu, ali da je prvi put napravljen Kodeks oko kojeg se svi slažu ili skoro svi, te istakao da su poslanici dužni da jedni sa drugima razgovaraju kao pristojni ljudi bez vređanja i ponižavanja i zadiranja u lični i porodični život.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare