Bisera Turković i Ivica Dačić Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Ministar spoljnih poslova Srbije i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković saglasni su da u regionu treba da postoji zajednički dogovor o otvaranju granica kako bi građani znali na koji način mogu da putuju, a najavili su i otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru.

Dačić je rekao da je poseta ministarke iz BiH prva zvanična poseta Srbiji nakon relaksacije mera koje su donete usled korona virusa, navodeći da se sada aktivnosti nastavljaju i da će se on već sutra u Nišu sastati sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije, da će ići u posetu Italiji i Gračkoj, te da Srbiju treba da poseti i Sergej Lavrov.

On je rekao da se nada da će mandat Saveta ministara u BiH biti obeležen razvojem odnosa dve zemlje i dodao da su dogovoreni redovni sastanci na visokom nivou. Dačić je apelovao na sve zemlje regiona da imaju isti pristup temi otvaranja granica, podsetivši da je Srbija donela odluku da otvori svoje granice i bez testova i mera izolacije.

Zahvalio je BiH jer je donela takvu odluku, te dodao da nema napretka sa Crnom Gorom, a još se ne zna način na koji može da se putuje u Hrvatsku. Sa Severnom Makedonijom to pitanje će, kaže Dačić, biti razmotreno sutra, a danas će, dodaje, obaviti razgovore sa ministrom spoljnih poslova Rumunije.

Dačić je poručio da Srbija pridaje veliku važnost odnosima sa BiH, da želi da ih razvija, da je zaintresvana za posete na svim nivoima, kao i podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

„Srbija je suštinski zaintresovana za stabilnost u celom regionu uključujući i bezbednost u BiH. Želimo dobrosusedske odnose“, poručio je šef srpske diplomatije i dodao da je BIH važan ekonomski partner Srbije sa robnom razmenom od oko dve milijarde evra.

Turković: Imamo dobrosusedske odnose koje treba negovati

Turković je zahvalila Dačiću na pozivu i ocenila da je to dobar početak saradnje, a pozdravila je i njegov otvoren pristup.

„Mi imamo dobrosusedske odnose i do sada i to treba dalje negovati“, rekla je Turković.

Pomenula je i da je jedna od gorućih tema za BiH otvaranje konzulata u Novom Pazaru uz podsećanje da Srbija ima konzulate u Mostaru, Banjaluci, Drvaru.

„Naš dogovor je da u svetlu dobrosusedskih odnosa rešavamo sva otvorena pitanja, da dajemo podršku jedni drugima, posebno kada je reč o članstvu u međunarodnim organizacijama. Voleli bismo više regionalne saradnje i stavova poput onih šta je sve građanima potrebno kada putuju da ne bi bili zbunjeni“, rekla je ona.

Dačić je rekao i da se danas testirao na korona virus i da je test pokazao da je negativan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar