Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova informisala članice EU o "velikim problemima" sa kojima se susreće Specijalni sud za zločine OVK na Kosovu.

Tokom gostovanja na TV Pink, Dačić je naveo da je Apostolova tražila pomoć članica EU kako se rad tog suda ne bi opstruisao na Kosovu i podsetio da je Priština ranije tražila da se Specijalni sud ukine u Hagu i da zaseda samo na Kosovu.

„Sada su dali neke amandmane kako bi se sud stavio van Ustava, što znači van zakona – da se ukine sud. Tražili su da u Vašingtonu (tokom razgovora predstavnika Beograda i Prištine) to bude jedna od tačaka“, rekao je Dačić.

Naglasio je da „sled događaja“ ide ka tome da predsednik Kosova Hašim Tači bude uhapšen po nalogu tog suda, i da to kako je rekao, dokazuje obelodanjenje optužnice.

On je naveo da je siguran da optužnicu nisu objavili Evropljani i napomenuo da je „na čelu tog suda jedan Amerikanac“ te smatra da administracija SAD nije sebi mogla da dozvoli da sporazum o ekonomskoj normalizaciji potpiše neko ko bi ubrzo bio uhapšen.

Govoreći o pitanju zaštićenih svedoka Specijalnog suda, Dačić je rekao da se ubistva tih osoba događaju u zapadnim zemljama, a ne na Kosovu i da to govori da je reč o „organizovanim zaverama i da neko to pomaže“.

O formiranju nove Vlade Crne Gore Dačić je rekao da je veoma komplikovano da ona bude „po ukusu svih“ zbog toga što je formiraju tri koalicije.

„Opoziciji je potrebno da preživi dolazak na vlast. Teško je vlastima da prežive pad sa vlasti, ali je isto tak teško opoziciji da preživi dolazak na vlast – da se pređe sa reči na dela“, ocenio je Dačić.

Istakao je da je potrebno da se „spusti lopta“, odnosno da „ne barataju“ stvarima o kojima nemaju punu saglasnost već da pronađu „zajednički jezik“ kako bi se formirala vlada i počelo sa sprovođenjem drugačije politike od one predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Na pitanje da li bi želeo da ostane ministar spoljnih poslova, Dačić je rekao da je to kao kada bi ga neko pitao da li bi želeo da osvoji Ligu šampiona, ali je dodao da nema konačnih dogovora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar