Milan Radoičić Foto: N1

Za Milanom Radoičićem, za kojim je dve i po godine tragala kosovska policija zbog sumnji da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića, ukinuta je poternica. Međutim, i dalje nema informacija da li to znači da je u ovom slučaju i dalje osumnjičen i da li bi bio uhapšen da uđe na teritoriju Kosova, jer Specijalno tužilaštvo o tome i dalje ćuti. Njegov advokat Živojin Jokanović navodi za portal Nova.rs da još nisu dobili nikakvo obaveštenje o tome.

U novembru 2018. Milan Radoičić uspeo je da umakne kosovskoj policiji i izbegne hapšenje zbog sumnje da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića. Od trenutka ubistva njegovo ime se pominjalo u javnosti, a sumnje u njegovu povezanost sa tim slučajem potom su potvrdili kosovska policija i tužilaštvo.

Od policijske akcije iz novembra 2018. Radoičić se krije u centralnoj Srbiji, gde je oslobođen svake odgovornosti, uz obrazloženje da je prošao poligraf.

U Prištini je, sa druge strane, osumnjičen da je vođa kriminalne grupe (uz Zvonka Veselinovića) koja je odgovorna za ubistvo Olivera Ivanovića.

Međunarodni nalog za hapšenje Radoičića izdat je u julu 2019, da bi  Osnovni sud u Prištini i Specijalno tužilaštvo obavestili javnost da je za njim ukinut nalog za hapšenje. O razlozima za donošenje takve odluke, jedne ili druge, Tužilaštvo je odbilo da da objašnjenje.

„Reč je o unutrašnjoj i poverljivoj stvari“, prenosi Kallxo.

Nepoznato je da li je reč o ukidanju međunarodne poternice ili interne, a samim tim ni da li bi Radoičić bio uhapšen ukoliko bi ušao na teritoriju Kosova.

Novinari portala Nova.rs uputili su pitanja Specijalnom tužilaštvo o statusu Radoičića, da li je i dalje osumnjičen u slučaju ubistva Olivera Ivanovića i da li bi bio priveden da uđe na teritoriju Kosova, ali odgovore do objave ovog teksta nismo dobili. Pozvali smo i glavnog tužioca Blerima Isufaja, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Foto: Profimedia.rs

Živojin Jokanović, advokat Milana Radoičića na Kosovu, navodi za Nova.rs da ni od Tužilaštva ni od Suda nikakvo obaveštenje nisu dobili.

„Ja sam oficijelno legitimisan kao njegov branilac. Međutim, nikakve radnje nismo preduzimali do sada“, kaže Jokanović.

„U stanu Radoičića pronađen i kokain“

Nakon raspisivanja poternice za Milanom Radoičićem, tadašnji specijalni tužilac Sulj Hodža rekao je za Insajder da se Radoičić sumnjiči da je pomogao i organizovao grupu za ubistvo Ivanovića, ali i za organizovani kriminal i trgovinu drogom.

„Dobio sam dopunsku krivičnu prijavu protiv Radoičića. Prilikom pretresa njegovog stana pronađeno je 75 grama kokaina“, rekao je Hodža.

On navodi da nije dobio zvanično obaveštenje da je ukinut nalog za hapšenje njegovog klijenta.

„Nismo dobili ništa. Verovatno je to tako, ali…“, kaže Jokanović i dodaje da ne zna ni kakva je za njim bila raspisana poternica.

Za Miroslava Ivanovića, brata Olivera Ivanovića, ukidanje poternice je, kako kaže, vrlo iznenađujuće. On za naš portal navodi da bi Specijalno tužilaštvo iz obaveze prema javnosti trebalo da kaže o čemu se radi, „šta se to promenilo u stavu da se taj čovek traži i da se donese odluka o povlačenju zahteva za njegovo izručenje“.

„On se u optužnici pominje kao nosilac kriminalnog ponašanja i u tim konkretnim stvarima ta lica koja su optužena većina njih ima krivično delo pomaganja njemu. To je u tom kontekstu. Kako će se sve to reflektovati ne znam, to zavisi od razloga zbog koga je ovaj zahtev povučen“, navodi Ivanović.

Miroslav Ivanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Upitan da li bi Radoičić ostao na slobodi ako dođe na Kosovo, on odgovara:

„Ne znam. Tu postoji razlika između toga da je Srbiji podnet zahtev za njegovo izručenje i onoga da postoji recimo neka interna poternica u okviru Kosova o tome da se to lice onog momenta kada se pronađe da se privede pravosudnim organima. Između te dve stvari postoji razlika“.

I bivšeg specijalnog tužioca Sulj Hodžu, u čije vreme je raspisana poternica za Radoičićem, iznenadila je odluka o njenom ukidanju.

„Iznenadilo me je, ali nemam ništa u ruci da bih znao zašto je takva odluka doneta i kakve su okolnosti“, kaže on kratko za naš portal i podseća da je u penziji već godinu dana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar