Foto: Profimedia.rs

Prošlo je tri godine otkako je sa šest metaka u leđa u Kosovskoj Mitrovici ubijen Oliver Ivanović, a uprkos obećanjima, ni Beograd ni Priština nisu otkrili ko je ubica, ali ni nalogodavac tog zločina. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je govorio da je ubistvo Ivanovića daleko od savršenog i da će Srbija pronaći ubice, o njegovoj pogibiji već dugo ćuti.

Od 16. januara 2017. do danas ni srpski ni kosovski organi nisu otkrili ko je i po čijem nalogu pucao u lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv šest osoba za umešanost u to ubistvo, koja je dva puta vraćana “na popravni”, dok se srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal nije pomerilo od NN izvršioca. Bar ne da je javnosti poznato.

Prema podacima koji su zvanično saopšteni javnosti, na Ivanovića je ispred sedišta Građanske inicijative SDP pucano iz vozila „opel astra“ sa zatamnjenim prozorima, nakon čega je preminuo u bolnici.

Aleksandar Ivanović, član porodice Olivera Ivanovića, izjavio je da za treću godišnjicu nema ništa novo da kaže u odnosu na pre dve godine. On navodi da danas nismo bliži odgovoru ko ga je ubio i da ne postoji interesovanje da se reši ubistvo.

„Nema nikakvih informacija da neko u Srbiji vodi bilo kakvu ozbiljniju istragu, osim medijskih prepucavanja sa Prištinom“, rekao je Ivanović za N1.

Aleksandar Ivanović Foto: NOVA S

On je naveo da bi Srbija trebalo da “na dnevnom nivou vrši pritisak na vlasti u Prištini, i na međunarodne institucije”, da bi se rešilo to ubistvo, ali da se to ne dešava.

„Postaje preglasna tišina koja govori da se ništa od ovoga ne dešava. Ostaje utisak da ni jednoj ni drugoj strani nije u interesu da se sazna ko je ubio Olivera Ivanovića”, kaže Ivanović.

Radoičić i Veselinović umakli kosovskoj policiji

Za umešanost u ovaj zločin Priština je optužila šest osoba, od kojih su četvorica u tom trenutku bili pripadnici Kosovske policije – Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Rade Basara i Žarko Jokanović. Na optužnici je i Silvana Arsović, koja je bila sekretarica pokojnog Ivanovića, kao i Marko Rošić, koji je prema optužnici, pratio svaki korak ubijenog lider GI SDP.

Oni se terete za učešće ili organizovanje kriminalne grupe na čijem čelu su, kako se sumnja, Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, i kontroverzni biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović.

Radoičić i Veselinović su uspeli da izmaknu specijalnim snagama kosovske policije i, kako se ispostavilo, pobegli su u centralnu Srbiju.

Radoičić je u nekoliko navrata, nakon ubistva Ivanovića, bio čak i u najvišim državnim institucijama – Predsedništvu i Skupštini Srbije. Da su bliski sa njim nisu krili ni najviši državni funkcioneri.

On je u centralnoj Srbiji oslobođen svake odgovornosti, uz obrazloženje da je prošao poligraf, a o njegovoj „nevinosti“ govorio je i Aleksandar Vučić.

„Radoičić nije ni akademik, ni intelektualac, ali je za razliku od mnogih velikosrba, ne jedanput, uz sve druge stvari kojima se ne ponosimo i kojima ni on nije srećan, bio uvek na braniku Severne Mitrovice. Dok nije bio ubijen ovom kampanjom da je ubica, on je bio čovek broj ‘1’ za odbranu Severne Mitrovice, u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima“, rekao je Vučić i dodao da se Radoičić u trenutku kada je ubijen Ivanović nalazio 400, 500 kilometara od mesta ubistva.

Milan Radoičić Foto: N1

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal u slučaju ubistva Olivera Ivanovića nije se pomerilo od predistražnog postupka i NN izvršioca, dok se predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je obećavao razrešenje ovog slučaja već dugo ne oglašava.

Podaci iz istrage za dve nedelje, za nedelju dana, narednih dana…

On je odmah nakon ubistva izjavio da je za Srbiju to teroristički akt i da će se država prema tome tako i odnositi.

„Pronaći ćemo ubice. Ne postoji savršen zločin, a ovo je daleko od savršenog“, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još 17. marta 2018. najavio da će „za dve nedelje srpske službe oglasiti“, kako je rekao, o tome šta su saznale i šta ne mogu da saznaju u vezi s ovim slučajem, ali se to nije dogodilo.

On je tri meseca kasnije izjavio da će u narednim danima izneti informacije u vezi s ubistvom Ivanovića. Ni to se nije dogodilo.

Krajem jula je, potom, predsednik Vučić izjavio da „prvi put imamo neka operativna saznanja o tome, koja imaju i neke logike“.

„Iako nam nije omogućeno da vodimo istragu na bilo koji način, sad smo na malenom tragu“, rekao je Vučić.

Kako je preneo Insajder, predsednik Srbije je prošle godine u julu rekao da “mi imamo sve potkrepljeno fotografijama” i da će pokušati da dođu do materijalnih dokaza.

„Istraga se nikada neće prekidati dok ne dođemo do ubica. Šta se dešava s osobom pod imenom Fljorim Ejupi, koji je iz Kosovske Mitrovice otišao put Tirane, do aerodroma Rinas. On je, inače, pod prismotrom u Nemačkoj. To je onaj koji je podmetnuo bombu pod autobus Niš-ekspresa. Zekaj je na dan ubistva bio u Kosovskoj Mitrovici. Mi mislimo da imamo. Pristina nema pojma. Oni nemaju“, naveo je Vučić.

Koga sve prištinsko tužilaštvo sumnnjiči

Dragiša Marković i Žarko Jovanović – terete se da su kao policijski službenici otišli na lice mesta koje nisu osigurali, dopustivši ostalima da intervenišu, oštećujući materijalne dokaze.

Silvana Arsović – sumnjiči se da je pomogla u izvršenju teškog ubistva i bila u saznanju da su kamere u kancelariji GI SDP bile nasilno isključene iz struje, da bi ih aktivirala odmah nakon ubistva.

Nedeljko Spasojević – tereti se da je usko sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima da izvrše ubistvo Ivanovića, pomogao im, otklonio prepreke i omogućio im da se kreću službenim automobilom policije. Takođe, odveo ih je do vozila iz kojeg je kasnije pucano na Ivanovića.

Marko Rošić – optužen je da je pomagao izvršenje ubistva, prateći svaki pokret Olivera Ivanovića pre ubistva, a tereti se i da je 2017. godine učestvovao u paljenju Ivanovićevog automobila.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar