Očigledno je da je Srpska napredna stranka čekala da Aleksandar Vučić iznese svoju "molbu" da se ide na nove izbore u Beogradu i da je ovo istorijski trenutak u kome vidno gube, izjavio je danas potpredsednik stranke Srbija Centar Slobodan Cvejić. Ono što će sada pokušati da predstave javnosti je da se na izbore ide jer nemaju večinu, a ne zbog pritisaka u vezi sa izbornim neregularnostima, smatra novinarka Demostata Ivana Petronijević Terzić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je rukovodstvu Srpske napredne stranke savetovao da se ide na nove izbore u Beogradu, da se ne bi ponovio, kako je rekao, lopovluk iz 2008. godine. Cvejić je u emisiji Novi dan na N1 rekao da bi proglašavanje većine u Skupštini Beograda bio najkatrastrofalniji potez koji bi mogli da urade, prenosi N1.

„Jasno i očigledno je da su svi čekali da on iznese svoju molbu. Bilo bi zanimljivo da u SNS ne poslušaju molbu i da vidimo kako se cepa stranka, to će morati jednom da se desi“, rekao je Cvejić.

On je kazao da ne veruje da su „mali lordovi“ u SNS spremni da ih neko povuče niz liticu za sobom, uz ocenu da u vladajućoj stranci postoje unutrašnja previranja.

Vidi se da gube konce..Politički kriterijumi tu nisu presudni, već ko kontroliše koliko novca i moći, ocenjuje Cvejić i navodi da legitimiteta nema, a da novim izborima kupuju vreme.

„Ovo je Istorijski trenutak u kom vidno gube. Pitanje je samo koliko su spremni da nešto puste da bi nešto zadržali. Ako prisilno uzmu vlast u BG mislim da će republički izbori biti brže nego što su planirali“, istakao je on.

Petronijević Terzić je rekla da je od izbora Srbija u političkoj krizi i da je jasno da su izvesni ponovljeni ili kako vlast navodi novi beogradski izbori.

Kako je kazala, pritisak koji dolazi iznutra, ali i iz međunarodne zajednice koji trpi ova vlast da se ponove ili kako oni kažu da se organizuju novi izbori je veoma veliki. SNS će sada, kako navodi Petronijević Terzić, pokušati da prikaže da se ide na nove izbore zbog toga što nemaju većinu, a ne zbog pritisaka u vezi sa izbornim neregularnostima.

Konferencija za medije premijerke Srbije Ane Brnabić Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

„Odlažu do poslednjeg momenta i drže javnost u tenziji, neizvesnosti. To je iscrpljujuće za građane koji treba da glasaju, to je jedna od tehnologija vladanja ove stranke“, navela je ona.

Cvejić: Neverovatan diplomatski gaf Ane Brnabić

Cvejić je istakao da je neverovatno do koje granice premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić može da ponižava državu i narod.

To su takvi diplomatski gafovi koje ne mogu da verujem da može sebi da ih priušti, rekao je Cvejić povodom polemike na mreži X između Brnabić i predsednika Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihaela Rota.

Demokratija, kako kaže, nije gotovo stanje, već sistem koji mora da se neguje.

Pročitajte još...

„Ima grešaka, ali ovo nisu greške već sistematsko, namerno uništavanje institucija koje su važne za koheziju u društvu“, kazao je Cvejić.

Podsećamo, Rot je na mreži X premijerki Brmabić odgovorio da nezavisna organizacija kao što je ODIHR nikada u Nemačkoj nije potvrdila ogromne izborne nepravilnosti, organizovano sređivanje biračkog spiska i prevoz fantomskih birača.

Rot je odgovorio na kritike Brnabić da, umesto što „daju sebi slobodu da dele pokroviteljske savete drugima“, treba da primene preporuke koje je ODIHR uputio Nemačkoj, navodeći da nijednu nisu implementirali od 2017. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar