Mihael Rot i Ana Brnabić Foto: teutopress GmbH / imago stock&people / Profimedia / TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot reagovao je na objavu premijerke Srbije Ane Brnabić povodom izbora i kazao da iako ni u Nemačkoj "nije savršeno", nikada nisu potvrđene nepravilnosti poput sređivanja biračkog spiska i fantomskih birača, kao što je to slučaj u Srbiji.

„Draga Ana Brnabić, u pravu ste. Nemačka nije savršena. Hvala što ste nas podsetili. Ali nikada jedna nezavisna organizacija kao što je ODIHR u Nemačkoj nije potvrdila ogromne izborne nepravilnosti, organizovano sređivanje biračkog spiska i prevoz fantomskih birača“, napisao je Rot na mreži „Iks“.

Podsetimo, Rot naveo je kako je izveštaj Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o decembarskim izborima u Srbiji u potpunosti „potvrdio ogromne neregularnosti i organizovanog sređivanja biračkog spiska, kao i seljenje fantomskih birača“.

„Izbori nisu bili ni fer ni slobodni. Tako ne funkcioniše demokratija, gospodine (Aleksandre) Vučiću“, napisao je Rot na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru.

Na njegovu objavu odmah je reagovala i premijerka Srbije, koja je pozvala Nemačku da primeni preporuke ODIHR-a na njihove izbore, navodeći da je trend po tom pitanju u toj zemlji „prilično zabrinjavajući“.

„Poštovani gospodine Rot i Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, umesto da delite svaku svoju misao o poslu drugih zemalja, i umesto što dozvoljavate sebi slobodu da delite pokroviteljske savete drugima, zašto ne biste zajedno sa drugim nemačkim institucijama primenili preporuke koje ODIHR ima za vas? Čini se da niste implementirali nijednu od 2017. Odnosno, dragi moj gospodine Rot, tako ne kako funkcioniše funkcionalna demokratija“, napisala je Brnabić na mreži „Iks“.

Pročitajte još...

Na Rotovu objavu reagovala je i ambasada Srbije u Nemačkoj i ukazala na uskraćivanje izbornih prava Srbima na Kosovu.

„Kad već govorimo o slobodnim, fer i demokratskiim uslovima, izgleda da smo propustili vašu reakciju svaki put kad je Srbima na Kosovu i Metohiji bilo uskraćeno osnovno ljudsko pravo. Zabranjeno im je da glasaju u mestima u kojima žive na izborima i referendumu 2022. i na izborima 2023“, navodi se na nalogu ambasade na društvenoj mreži Iks.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare