Na vest o budućem zajedničkom nastupu Demokratske stranke, Zajedno i Srbija Centar, Aleksandar Jovanović Ćuta iz stranke Zajedno rekao je da on o tome nije bio obavešten. Nebojša Zelenović kazao je za Novu da je Ekološki ustanak i Aleksandar Jovanović deluju samostalno od pokretanja protesta "Srbija protiv nasilja" i naglašava da to radi u okviru stranke Zajedno, dok Jovanović kaže da se Zelenović očigledno opredelio za nove koalicione partnere.

Jedan od kopredsednika Zajedno i lider Ekološkog ustanka Aleksandar Ćuta Jovanović rekao je u utorak da nije obavešten da će biti potpisana zajednička Deklaracija među pomenutim partijama.

Nova.rs kontaktirala je kopredsednike Zajedno kako bismo dobili informacije šta da se zaista desilo i kakvi su odnosi u ovoj partiji.

Biljana Stojković, Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanvić Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Šta kaže Zelenović, a šta Jovanović?

Kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović kaže za Novu da Ekološki ustanak deluje kao samostalna organizacija, ali u okviru Zajedno. Napominje da je Zajedno partija koja dozvoljava postojanje frakcija i naglašava da i dalje nastupaju zajedno.

„Od kako su krenuli protesti, Ekološki ustanak se pojavljuje kao pojedinačna organizacija i ima svoje mesto za stolom i autonomno od stranke Zajedno donosi odluke i nastupa. Mi smo to pozdravili, kao što su to pozdravile i naše kolege među drugim poslaničkim krugovima. Nismo nijednom stavili primedbu šta je do sada radio Ekološki ustanak, bilo da je reč o nekim akcijama koje su rađene sa drugim organizatorima protesta ili bilo šta u čemu pojedinačno učestvuju. Verujemo da svi rade najbolje što mogu da bi se zahtevi protesta ispunili. Ekološki ustanak deluje kao samostalna organizacija, oni u organizaciji protesta nastupaju nezavisno od stranke Zajedno i mi tu nemamo naročite primedbe“, objašnjava Zelenović za Novu.

Nebojša Zelenović Foto:Koalicija Zajedno

Napominje da je suština da je „stranka Zajedno prirodno došla do toga da ima različite stavove o raznim političkim pitanjima, kao i to kako će da se organizuju akcije i ko su nam partneri“.

PROČITAJTE JOŠ...

„Međutim, mi smo i dalje u jednoj stranci i ma koliko to bilo neverovatno, naša stranka dozvoljava postojanje frakcija. Dozvoljava određenu autonomnu i samosvojnu politiku što Ekološki ustanak ima. Postoje i stvari oko kojih smo se usaglasili sa strankama kao što su DS, SRCE, ali postoje i stvari koje su nam zajedničke sa Ekološkim ustankom. Mi nekad ostvarenje ciljeva vidimo malo drugačije, ali i dalje nastupamo zajedno i nastavićemo tu borbu zajedno“, zaključuje Zelenović.

Ćuta: Zelenović očigledno pronašao nove koalicione partnere

Nakon toga, kontaktirali smo i Jovanovića koji je poručio da je Zelenović pronašao nove koalicione partnere.

„Očigledno da je Zelenović pronašao svoje nove koalicione partnere, što je legitimno. Bilo bi lepo da je o tome obavestio i Ekološki ustanak i da smo o tome odlučili kao što piše u Statutu Zajedno. To je njegovo pravo i tako je odlučio. Ekološki ustanak od početka insistira na jednoj listi Srbiji protiv nasilja i nemam ništa protiv toga da bilo ko sa kim prave saveze ili koalicije. Za mene postoji samo jedan savez, a to je Srbija protiv nasilja na jednoj listi. To su dužni narodu koji šeta četiri meseca po Srbiji“, ističe Jovanović i dodaje:

Aleksandar Jovanović Ćuta, Protest Srbija protiv nasilja Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Što se tiče mog daljeg status u stranci videću, žao mi je što se Zelenović odlučio na takav potez da cepa stranku. Svako cepanje je loša poruka za građane, ali to je njegova odluka, ja o tome nisam odlučivao. Zelenović je očigledno našao svoje nove koalicione partnere, to je jasno kao dan. Meni je žao sto se odlučio na takav potez, ali njegov je izbor sa kim će da sarađuje. Nisam obavešten, niti konsultovan u toj odluci oko saradnje sa novim partijama, to sam čuo iz medija. Ovo nije vreme za koalicije, moramo da se ujedinimo i da stavimo na stranu sve naše politike, ideologije i programe ili ko će biti prvi na listi“, poručuje Jovanović za Novu.

Podsetimo, partije DS, SRCE i Zajedno najavile su za danas potpisanje deklaracije o zajedničkom delovanju, na šta je Jovanović rekao da nije obavešten.

Iz teksta Deklaracije o zajedničkom delovanju vidi se da partije potpisnice zalažu za ulazak Srbije u EU, za budućnost gde će građani imati jedna šanse bez obzira na nacionalnost ili veroispovest, ali i sa dobre odnose sa susedima u regionu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar