Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs; Koalicija Zajedno; Logo/Zajedno

Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanik i kopredsednik stranke Zajedno, kaže da ni on, niti pokret čiji je predsednik "Ekološki ustanak" nisu obavešteni o potpisivanju deklaracije o zajedničkom delovanju između stranke čiji je funkcioner, Demokratske stranke i Srbije centar.

Ove tri stranke uz Rumunsku partiju najavile su za sutra potpisivanje pomenute Deklaracije u Novom Sadu, a pozivaju i druge opcije da im se pridruže.

„Ekološki ustanak već mesecima poziva na sveopšte ujedinjenje, ne samo političkih partija, na jednu listu ‘Srbija protiv nasilja'“, poručuje Jovanović za Danas.

Sporazum Zajedno, DS, SRCE i stranke rumunske manjine karakteriše kao stvaranje koalicionog saveza.

„Smatramo da formiranje koalicionih saveza u ovom trenutku ne vodi ujedinjenju, ali poštujemo odluku kopredsednika stranke Zajedno Nebojše Zelenovića da sa svojim novim partnerima formira koaliciju“, kaže ovaj poslanik.

Jovanović napominje da o ovoj inicijativi kao deo stranke Zajedno nisu obavešteni.

„Napominjemo da o ovoj inicijativi kao deo stranke Zajedno nismo konsultovani niti smo učestvovali u donošenju ove odluke. ‘Srbija protiv nasilja’ mora da se ujedini sad i odmah bez kalkulacija“, poručuje kopredsednik Zajedno.

Stranka Zajedno nastala je ujedinjavanjem nekoliko organizacija koje su bile deo izborne koalicije „Moramo“, između ostalih i pokreta „Ekološki ustanak“ Aleksandra Jovanovića Ćute.

Ima troje kopredsednika, uz predsednika „Ekološkog ustanka“ tu su i Nebojša Zelenović, do tad predsednik stranke Zajedno za Srbiju i OGP Akcija, kao i predsednička kandidatkinja Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije.

Ekološki ustanak i Akcija su na proteklim izborima nastupili sa pokretom Ne davimo Beograd, a nakon izbora i osnivanja nove opcije – formiran je poslanički klub čiji je predsednik Zelenović, a zamenik predsednika Jovanović. NDMBGD, danas Zeleno-levi front, ima poseban klub poslanika.

I ranije je dolazilo do mimoilaženja u stavovima među kopredsednicima Zajedno, poput iznošenja Zelenovićevog stava o ratnoj mornarici Srbije ili Jovanovićeve podrške referendumu po pitanju Kosova i Metohije koji je inicirala Narodna stranka.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar