Aleksandar Vucic i Aleksandar Sapic
Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Potpredsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić biće prvi na listi ove partije na beogradskim izborima. Da je Šapić viđen za potencijalnog gradonačelnika Beograda, pretpostavljalo se onog trenutka kad je doneo odluku da ugasi svoj SPAS i priključi se stranci Aleksandra Vučića. Ostaje pitanje da li će eventualni izbor dugogodišnjeg predsednika opštine Novi Beograd na mesto prvog čoveka Beograda “prekriti” afere koje su se godinama unazad vezivale za njegovo ime.

Veći deo tih afera odnosi se na izgranju nelegalnih objekata.

Još 2012. godine bivši vaterpolista kupio je trošnu kuću površine 172 kvadratna metra u Ulici Laze Lazarević, nakon čega je na tom mestu izgradio vilu od 672 kvadrata, i to bez građevinske dozvole. Prve komšije, porodica Pejić, već tad su se žalili inspekciji na ogradu visine šest metara koju je podigao na metar od njihove kuće.

Te iste godine Sekretarijat za imovinu doneo je rešenje po kome se pet manjih placeva u Ulici Laze Lazarević, ispod Partizanovog stadiona, dodeljuje Šapiću na upotrebu. Parcele su dodeljene bez konkursa i javnog oglašavanja. Rešenje je potpisao tadašnji sekretar Petar Živanović, a izdato je na Šapićev zahtev. Tih pet placeva je ukupne površine 1.884 kvadrata, a vrednost zemljišta je, prema nekim procenama, iznosila dva miliona evra.

Šapić je, zatim, ulicu pregradio metalnom kapijom visokom šest metara, a na mestu pomenutih parcela podigao je brojne objekte, kao i bazen, sportske terene i prateće objekte.

Samim tim prekršio je i zakon koji kaže da objekat ne sme biti postavljen bliže od 25 metara od najisturenije ose železničkog koloseka. Udaljenost Šapićevog objekta od železničkog koloseka je svega osam metara.

Rezultat je to da ako danas pokušate da pronađete Ulicu Laze Lazarevića na bilo kojoj mapi, nje nema. Kad da je privatno vlasništvo Aleksandra Šapića.

Krivične prijave komšija

Devet godina kasnije, na adresu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu stigla je krivična prijava protiv aktuelnog potpredsednika SNS zbog nelegalne izgradnje vile u naselju Bežanijska kosa.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Šapić je kupio kuću površine 149 kvadrata u ovom naselju. Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije piše da je površina objekta 98, dok je u katastru nepokretnosti navedena površina od 149 kvadratnih metara.

Zbog nelegalne gradnje, protiv Šapića je krivičnu prijavu podneo njegov prvi komšija Ljubinko Pejović, i to zbog toga što je, kako navodi u prijavi, ugrozio kvalitet njegovog stanovanja i drastično umanjio vrednost njegove nekretnine.

“Oba stana se nalaze pod zajedničkim i jedinstvenim krovom, a objekat je podeljen po vertikali. Od početka maja 2021. godine, prijavljeni Aleksandar Šapić izvodi građevinske radove na svom delu objekta, kao i na zajedničkom tavanskom prostoru”, ističe se u prijavi.

Nelegalna gradnja i u Zvečanskoj

Šapić je i ranije, na sličan način, u Beogradu izgradio više nepokretnosti, ukupne površine od 525 kvadrata, i to u dvorištu vile u Zvečanskoj ulici. Tako je bez građevinske dozvole podigao sportski objekat od 286 kvadrata, bazen površine 56 kvadrata, pomoćni objekat od 38 kvadrata, kao i nadstrešnicu od 145 kvadrata.

Optužbe Alilija

Hamit Alili, sin pokojnog Amita Alilja, nekadašnjeg vlasnika lokala „Indeks 10“ na Novom Beogradu, u izjavi za Nova.rs tvrdi da mu je Aleksandar Šapić, funkcioner SNS i predsednik opštine Novi Beograd, na prevaru, preko ujaka Radeta Dedovića i oca Miloša Šapića, oteo pomenuti objekat, te da za njega nikad nije isplaćena dogovorena tržišna cena.

U krivičnoj prijavi koju je porodica Alili podnela 2018. godine piše da je „Aleksandar Šapić organizovao kriminalnu grupu, čiji su članovi Rade Dedović (ujak), Nebojša Jovanović (građevinski inspektor) i NN lice investitor, koja je imala za cilj pribavljanje protivpravne imovinske koristi. Oni su teško bolesno lice, sad pokojnog Amdija Alilija, iskoristivši njegovo teško fizičko i psihičko stanje, lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu i naveli ga da 26. oktobra 2016. godine s Dedovićem (simulirani kupac), dok je stvarni kupac Šapić, zaključi ugovor o prodaji lokala od 104 kvadrata na Novom Beogradu u Studentskoj ulici 45a za 30.000 evra, iako realna procenjena tržišna vrednost nepokretnosti iznosi oko 180.000 evra“.

Ova prijava je u međuvremenu odbačena, zanimljivo, samo nekoliko dana uoči spajanja Šapićeve partije sa Srpskom naprednom strankom.

Upitan doktorat

Godinama unazad mediji pišu i o upitnosti njegove doktorske titule.

Naime, Šapić je diplomirao 2003. godine na privatnom Univerzitetu BK, koji je bio u vlasništvu majke i oca Bogoljuba Karića (Danice i Joanikija). Devet godina kasnije, Šapić je postao doktora nauka. Doktorirao je na Univerzitetu Union 2012. na temi „Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača“.
Ono što jeste sporno sa samom disertacijom je to što veliki deo njegovog rada predstavlja prevod sa engleskog jezika knjige „Selling and Sale Management“, koju su objavili David Jobber i Geoffrey Lancaster.

BONUS VIDEO: Obišli smo gradilište Šapićeve vile

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare