Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bk

Republička izborna komisija usvojila je večeras rešenje o prekidu svih izbornih aktivnosti dok traje vanredno stanje. To znači da je doneta odluka o odlaganju izbora, prethodno zakazanih za 26. april, navodi Marko Danilović, jedan od članova RIK-a, za portal Nova.rs.

Danilović kaže da će po ukidanju vanrednog stanja biti donet „novi rokovnik“, odnosno da će biti određen novi dan za glasanje.

„Kad se ukine vanredno stanje, tom odlukom nastavljaju se izborne aktivnosti. RIK će biti u obavezi da odredi kada će glasanje biti održano. Mnogo izbornih aktivnosti nije završeno – prikupljanje izbornih lista, određivanje biračkog sastava, nije doneto rešenje o stalnom sastavu biračkih odbora… Sve će to morati da bude doneto, po ukidanju vanrednog stanja“, navodi on.

Za rešenje o prekidu svih izbornih radnji, od 22 prisutna člana RIK, glasalo je 20, a dva su bila protiv. Danilović kaže da su protiv bili predstavnici SRS, koji su, kako dodaje, smatrali da izborne aktivnosti treba da budu nastavljene.

Odluka o prekidu svih izbornih aktivnosti doneta je na osnovu Uredbe Vlade, koja je danas usvojena, a večeras objavljena u Službenom glasniku. U njoj se navodi da se „prekidaju sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Vojvodine i odbornike skupština opština gradova i opština, koji su raspisani za 26. april ove godine“.

Marijana Pajvančić, profesorka ustavnog prava, izjavila je danas za portal Nova.rs da se u slučaju odlaganja glasanja u uslovima vanrednog stanja produžava manadat Skupštine, a kada se steknu uslovi, odnosno kada se epidemija okonča, izbori se ponovo ne raspisuju, nego se samo određuje dan izlaska na birališta.

Kako je ranije najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će održati sastanak sa predstavnicima stranaka koje su najavile učešće na izborima, a jedna od tema trebalo je da bude i odlaganje izlaska na birališta.

Aleksandar Vučić sinoć je proglasio vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa, a Vlada Srbije donela je niz mera u borbi protiv tog virusa.

Zatvorene su granice Srbije za sve, osim za srpske državljane, koji će, ukoliko dolaze iz budu dolazili iz Švajcarske, Italije, Španije i Austrije biti u karantinu od 28 dana, dok će oni koji dolaze iz ostalih država biti u samoizolaciji.

Zatvorene su predškolske ustanove, škole i fakulteti, a nastava će biti održana preko RTS 3, RTS Planeta i digitalnih udžbenika.

Vlada je danas zabranila izvoz svih lekova na 30 dana, a ograničena je kupovina maski i rukavica, kao i dezinfekcionih sredstava. Takođe, doneta je odluka da svi šalteri javnih institucija budu zatvoreni, osim onih čije bi zatvaranje ugrozilo nesmetano funkcionisanje države.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram