Foto: Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u 17 sati sa predstavnicima stranaka i pokreta koji su najavili učešće na predstojećim izborima, a tema će, kako je ranije najavljeno, biti odlaganje izlaska na birališta. Predstavnici opozicionih stranaka, koji će se odazvati pozivu Vučića, navode za portal Nova.rs da će izneti stav da je neophodno odlaganje svih izbora.

Predsednik Vučić sinoć je zbog širenja koronavirusa proglasio vanredno stanje na teritoriji cele Srbije, a u svom prvom obraćanju građana nakon izbijanja epidemije on je rekao da će razgovarati sa predstavnicima izbornih lista o mogućem odlaganju izbora – za dve ili tri nedelje, „ne više“.

„Razgovaraćemo o tome da se organizuju debate, a od aprila da se krene sa kampanjama na otvorenom iako ni sada nisu zabranjeni skupovi na otvorenom“, rekao je Vučić pre pet dana.

S obzirom na to da je u međuvremenu uvedeno vanredno stanje, ovaj scenario sada je malo verovatan.

Aleksandar Šapić, predsednik SPAS-a, navodi za portal Nova.rs da će Vučiću sutra reći isto ono što je rekao na dan kada je predao izbornu listu.

„Mi smo kao stranka već obustavili izborne radnje i već smo pozvali aktuelnu vlast da sazove sastanak i da vidimo šta mi možemo da uradimo u ovakvoj situaciji. Izbori više nisu političko pitanje, već tehničko. Neka se odlože izbori, a na koliko nije važno. Ja ću da prihvatim ono oko čega se ostali dogovore“, kaže Šapić.

Pastor: Niste me dobili

Novinari portala Nova.rs pozvali su i Ištvana Pastora, lidera SVM, i upitali ga da li sutra ide na sastanak sa Vučićem i drugim strankama, kao i kakav je njegov stav oko odlaganja izbora.

“Niste me dobili, može”, rekao je Pastor i prekinuo vezu.

Na sastanak sa Vučićem i ostalim strankama ići će i predstavnici Ujedinjene demokratske Srbije. Jedan od lidera te koalicije Marko Đurišić navodi da će tokom dana oni održati sastanak na kom će odlučiti kakav će stav biti iznet u razgovoru sa predsednikom države.

Na pitanje da li je moguće u uslovima vanrednog stanja održavanje izbora, Đurišić za Nova.rs kaže:

„Apsolutno ne“.

Na sastanak će ići i Zoran Živković, predsednik Nove stranke. On navodi da odlaganje izbora neće biti jedina tema, već će se razgovarati i o situaciji sa koronavirusom.

„Jasno je da izbori ne mogu da budu održani u uslovima vanrednog stanja. Kada se situacija sa koronavirusom reši, kada svi budu mogli da kreću slobodno, oni treba ponovo da budu raspisani“, ističe Živković za Nova.rs.

I Muamer Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja, kaže da će otići na sastanak sa predsednikom Srbije i ostalim partijama koje učestvuju na izborima. On ističe da je odlaganje izbora neophodno, a po svemu sudeći najmanje za četiri meseca.

„U ovim okolnostima nije moguće održavanje izbora, iako je stranka koju predvodim u rekordnom roku predala sve izborne liste na prostoru Sandžaka, kao i za republičke izbore. Nije moguće nastaviti dalje kampanju. Na koji period treba odložiti izbore, želim da čujem od ostalih učesnika sastanka“, kaže Zukorlić za Nova.rs.

Orlić: Rezultat dogovora biće u najboljem interesu društva

On dodaje da stručnjaci procenjuju da je neophodno šest do osam nedelja da bi koronavirus počeo da slabi.

„Strategija naših institucija da se sa tim odugogovlači, kako bi smrtnost bila manja. Ako uzmemo u obzir da vanredno stanje može da traje tri meseca, da nam je potrebno još mesec za kampanju, izbori bi mogli da budu održani za oko četiri meseca“, navodi Zukorlić.

Da će sutra biti održan sastanak Vučića sa predstavnicima političkih partija potvrdio je za Tanjug Vladimir Orlić, zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a. On je rekao da se od političkih aktera očekuje da pokažu razumevanje i volju, ali i „spremnost da isprate državnički stav predsednika u situaciji kada okolnosti nisu redovne“.

„Svi danas treba da rade i razmišljaju pre svega o Srbiji. Rezultat dogovora (u vezi sa odlaganjem izbora i načinom organizovanja političkog života) bez svake sumnje biće ono što je najbolji interes društva u svakom smislu i sve je podređeno onome što je najugroženije, a to je život“, naveo je Orlić.

Nije poznato ko će iz vladajuće koalicije doći na sastanak. Lideri SPS-a i JS-a nisu odgovarali na naše pozive, a predsednik SDPS Rasim Ljajić kratko je rekao da poziv nije dobio.

Ne očekuje da na sastanak budu pozvani predstavnici stranaka koje bojkotuju izbore. Lider SSP Dragan Đilas kratko je za portal Nova.rs rekao da iz Predsedništva Srbije nije dobio poziv za sastanak.