Foto: TANJUG/ TANJA DROBNJAK/ bk

Republička izborna komisija donela je odluku da se prekinu sve izborne radnje dok traje vanredno stanje, a one će biti nastavljene od dana prestanka vanrednog stanja.

RIK je postupio u skladu sa članom 5 Uredbe Vlade Srbije o merema za vreme vanrednog stanja, u kome stoji da se „prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Vojvodine i odbornike skupština opština gradova i opština, koji su raspisani za 26. april ove godine“, objavio je Tanjug.

Kako je preneo Tanjug, u Uredbi se navodi da se nadležne izborne komisije zadužuju da obezbede i čuvaju postojeću izbornu dokumentaciju i do nastavka sprovođenja izbornih radnji i izbora.

Za rešenje o prekidu svih izbornih radnji, od 22 prisutna člana RIK, glasalo je 20, a dva su bila protiv.

Večeras je organizacija Cesid, čiji su predstavnici bili na sednici RIK-a, na svom Tviter profilu objavila da se prekidaju sve izborne radnje, dok je na snazi odluka o vanrednom stanju.

„To znači da će po prekidu vanrednog stanja biti utvrđeni novi rokovi za sprovođenje izbora, kao i da će sve do sada preduzete izborne radnje imati pravnu snagu u nastavku izbornog procesa“, navedeno je Tviter profilu organizacije Cesid.

Foto: Tviter/Cesid

Kako se dodaje, ova odluka važi za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, kao i da će izbori biti nastavljeni u skladu sa odlukom o prekidu vanrednog stanja, što će biti uređeno posebnim aktom RIK-a.

Marijana Pajvančić, profesorka ustavnog prava, izjavila je danas za portal Nova.rs da se u slučaju odlaganja glasanja u uslovima vanrednog stanja produžava manadat Skupštine, a kada se steknu uslovi, odnosno kada se epidemija okonča, izbori se ponovo ne raspisuju, nego se samo određuje dan izlaska na birališta.

Kako je ranije najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će održati sastanak sa predstavnicima stranaka koje su najavile učešće na izborima, a jedna od tema trebalo je da bude i odlaganje izlaska na birališta.

Aleksandar Vučić sinoć je proglasio vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa, a Vlada Srbije donela je niz mera u borbi protiv tog virusa.

Zatvorene su granice Srbije za sve, osim za srpske državljane, koji će, ukoliko dolaze iz budu dolazili iz Švajcarske, Italije, Španije i Austrije biti u karantinu od 28 dana, dok će oni koji dolaze iz ostalih država biti u samoizolaciji.

Zatvorene su predškolske ustanove, škole i fakulteti, a nastava će biti održana preko RTS 3, RTS Planeta i digitalnih udžbenika.

Vlada je danas zabranila izvoz svih lekova na 30 dana, a ograničena je kupovina maski i rukavica, kao i dezinfekcionih sredstava. Takođe, doneta je odluka da svi šalteri javnih institucija budu zatvoreni, osim onih čije bi zatvaranje ugrozilo nesmetano funkcionisanje države.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram