Počela panika: Katastar dnevno pravi izmene u slučaju Tomine i Brnabićkine vile

Politika 30. okt. 202122:54 > 22:5822 komentara
Podeli:
Foto: Nova.rs

Dan nakon što je list “Nova” objavio da se menja „nosilac prava“ nad vilama u kojima žive premijerka Ana Brnabić i bivši predsednik Tomislav Nikolić, ta informacija je u katastru nepokretnosti izbrisana. Ova izmena desila se preko noći bez ikakvog obrazloženja.

Kako je “Nova” pisala, u katastru nepokretnosti za vile u kojima žive Nikolić i Brnabićeva, početkom septembra, unete su zabeležbe da je podnet zahtev za promenu „nosioca prava“ nad tim objektima. Na naše pitanje zašto se to radi, u Republičkoj direkciji za imovinu rečeno nam je da se menja oblik svojine – iz državne u javnu svojinu Republike Srbije.

Ono što treba istaći je da su se zahtevi za promenu “nosioca prava” odnosili na objekte, a ne na zemljište.

Foto: katastar.rgz.gov.rs

Preko noći, međutim, dolazi do izmena. Zahtevi su izbrisani, a svojina nije izmenjena.

Sa druge strane, u isto vreme zabeležbe su stavljene nad parcelama na kojima se nalaze vile u kojima žive bivši predsednik Srbije i aktuelna premijerka. Očigledno je reč o istoj napomeni, budući da je broj zahteva identičan.

Foto: katastar.rgz.gov.rs

Dokaz da je to urađeno je printskrin prethodno objavljenih podataka u katastru o vili u Užičkoj 23, u kojoj živi Tomislav Nikolić.
Postavlja se, međutim, pitanje zašto je sve ovo urađeno.

Ako je prva zabeležba bila greška, kako je moguće da je nisu uočili u Republičkoj direkciji za imovinu? Pitanja o napomenama nad objektom smo toj instituciji prvi put uputili još pre tri dana.Odgovori koji su stigli odnosili su se na izmene koje se tiču vile.

Zašto su sada te zabeležbe izbrisane bez svojinskih izmena nad objektima i zašto su stavljene nove, ali nad zemljištem, pitali smo Republičku direkciju za imovinu.

Odgovori iz ove institucije nisu stigli do zaključenja ovog broja.

Ono što im se može priznati jeste efikasnost i brzina u izmeni podataka. Obični građani to čekaju i po godinu dana.

Bilo kakve promene u statusu državnih vila, od kojih je jedna rezidencija premijerke, a druga bivša predsednička rezidencija, pobuđuju sumnje da iza toga stoji namera da one budu prodate. Međutim, nikakvih dokaza za to nema, a u Vladi nam je nezvanično rečeno da to navodno nije cilj.

Odgovor bez odgovora

Prvi odgovor Direkcije o krajnjim namerama ovih izmena nije otkrio ništa.

– Pred Direkcijom nije vođen postupak raspolaganja i ista ne sprovodi postupke raspolaganja predmetnom nepokretnošću – rekli su ranije u Direkciji za imovinu za „Novu“ na pitanje da li se “nosilac prava” u slučaju objekta u kojem živi Nikolić menja zbog prodaje.

Nikolić nije hteo da se seli sa Dedinja

Podsećamo, Tomislav Nikolić po isteku mandata nije želeo da se iseli iz predsedničke vile u Užičkoj 23 na Dedinju. On je pred izbore 2017. praktično napravio “dil” sa Aleksandrom Vučićem da ne uđe u novu trku za predsednika.

vila Tomislava Nikolić Foto:googlemaps

Zauzvrat je imenovan za predsednika Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, a Vlada mu je omogućila da ostane da živi u velelepnom objektu na Dedinju.

Građani Srbije plaćaju mu i troškove održavanja tog luksuznog objekta i to u iznosu od približno 400.000 dinara ili oko 3.400 evra.

„U te troškove spada redovno održavanje objekta, spolja i iznutra, generalno čišćenje kompletne zgrade dva puta godišnje, komunalni troškovi, kao što su voda, struja i telefon, kao i grejanje na lož-ulje“, rekli su za Insajder u Vladi u novembru 2018.

Brnabić u vili Jovanke Broz

Sa druge strane, nakon što je drugi put izabrana za predsednicu Vlade, Ana Brnabić je odlučila da se iz svog privatnog stana preseli u vilu u kojoj je do smrti živela Jovanka Broz. Uoči njenog preseljenja, vila je renovirana u celosti, a do danas nismo dobili informaciju koliko je novca građana Srbije na to potrošeno.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Informaciju da će „Jovankinu“ vilu ubuduće koristiti Ana Brnabić, portal Nova.rs objavio je još u avgustu, ali je to demantovano iz kabineta tada premijerke u tehničkom mandatu. Međutim, nakon izbora nove vlade, ta odluka je ozvaničena.

Novinari „Nove“ u više navrata tražili su od Uprave za zajedničke poslove da im dostavi podatke o tome koliko je koštala rekonstrukcija te rezidencije, kao i koje firme su i kako dobile posao, ali nam na ta pitanja do danas nije odgovoreno.

Bonus video: Kako se informišu građani osuđeni na isključivo režimske kanale?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar