Foto: Profimedia.rs

Na današnji dan pre četiri godine sa šest metaka u leđa u Kosovskoj Mitrovici ubijen je Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP. Uprkos obećanjima, ni Beograd ni Priština nisu otkrili ni ko je ubica, ni ko je nalogodavac tog zločina. Godišnjica ubistva Ivanovića obeležava se danas u Mitrovici, a opozicija u Beogradu u podne organizuje šetnju pod parolom "Ko je ubio Olivera" - od Andrićevog venca do Crkve Svetog Marka.

Od 16. januara 2018. do danas ni srpski ni kosovski organi nisu otkrili ko je i po čijem nalogu pucao u Olivera Ivanovića. Iako su na prostorijama njegove stranke bile postavljene kamere, one u trenutku ubistva nisu radile. Šta je sa ostalim kamerama koje su, kako se govorilo, postavljene po celoj Severnoj Mitrovici i kako je moguće da se ni na jednoj ne vide ubice, pitanja su na koje odgovora nema već četiri godine.

Prema podacima koji su zvanično saopšteni javnosti, na Ivanovića je pucano iz vozila „opel astra“ sa zatamnjenim prozorima, a do danas je ostalo neotkriveno ko je poslednji vlasnik tog automobila. Ono je ubrzo nakon tog zločina pronađeno zapaljeno nedaleko od mesta ubistva.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U Prištini se inače vodi sudski postupak protiv šest osoba zbog sumnje da su umešani u ubistvo Olivera Ivanovića. Na optuženičkoj klupi su Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Rade Basara i Žarko Jokanović, koji su u trenutku ubistva bili pripadnici Kosovske policije. Na optužnici je i Silvana Arsović, koja je bila sekretarica pokojnog Ivanovića, kao i Marko Rošić, koji je prema optužnici, pratio svaki korak ubijenog lider GI SDP.

Nikola Ivanović, sin Olivera Ivanovića izjavio je da je ubistvo njegovog oca bio „politički čin“.

„Kako godine prolaze, činjenica je da će to trajati. Moralo bi nešto drastično da se promeni u tom procesu da bi se reklo da to vodi ka nekom rešenju. Imate saučesnike, a nemate kome su saučestvovali… Ubistvo mog oca jeste političko ubistvo i svako takvo se nije završilo u našoj zemlji sa tim da znamo ko je izvršilac a ko nalogodavac, ili imamo jedno ili ništa „, rekao je Nikola Ivanović za N1.

Vučić: Radoičić nije ni akademik ni intelektualac, ali…

Optuženi se, prema ranijm navodima BIRN-a, terete za više krivičnih dela – učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe, zloupotrebu položaja ili službenih ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, prepravljanje dokaza. Na čelu kriminalne grupe su, kako se sumnjalo, Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, i kontroverzni biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović. Oni su uspeli da izmaknu specijalnim snagama kosovske policije i, kako se ispostavilo, pobegli su u centralnu Srbiju.

Radoičiću i Veselinoviću su američke vlasti nedavno uvele sankcije, a u obrazloženju, između ostalog, pominjano je i ubistvo Ivanovića.

Radoičić je u nekoliko navrata, nakon ubistva Ivanovića, bio čak i u najvišim državnim institucijama – Predsedništvu i Skupštini Srbije. Da su bliski sa njim nisu krili ni najviši državni funkcioneri.

On je u centralnoj Srbiji oslobođen svake odgovornosti, uz obrazloženje da je prošao poligraf, a o njegovoj „nevinosti“ govorio je i Aleksandar Vučić.

Milan Radoičić i Zvonko Veselinović Foto: N1

„Radoičić nije ni akademik, ni intelektualac, ali je za razliku od mnogih velikosrba, ne jedanput, uz sve druge stvari kojima se ne ponosimo i kojima ni on nije srećan, bio uvek na braniku Severne Mitrovice. Dok nije bio ubijen ovom kampanjom da je ubica, on je bio čovek broj ‘1’ za odbranu Severne Mitrovice, u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima“, rekao je Vučić i dodao da se Radoičić u trenutku kada je ubijen Ivanović nalazio 400, 500 kilometara od mesta ubistva.

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal u slučaju ubistva Olivera Ivanovića nije se pomerilo od predistražnog postupka i NN izvršioca, dok se predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je obećavao razrešenje ovog slučaja već dugo ne oglašava.

„Pronaći ćemo ubice, ne postoji savršeni zločin“

On je odmah nakon ubistva izjavio da je za Srbiju to teroristički akt i da će se država prema tome tako i odnositi.

„Pronaći ćemo ubice. Ne postoji savršen zločin, a ovo je daleko od savršenog“, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još 17. marta 2018. najavio da će „za dve nedelje srpske službe oglasiti“, kako je rekao, o tome šta su saznale i šta ne mogu da saznaju u vezi s ovim slučajem, ali se to nije dogodilo.

On je tri meseca kasnije izjavio da će u narednim danima izneti informacije u vezi s ubistvom Ivanovića. Ni to se nije dogodilo.

Krajem jula je, potom, predsednik Vučić izjavio da „prvi put imamo neka operativna saznanja o tome, koja imaju i neke logike“.

„Iako nam nije omogućeno da vodimo istragu na bilo koji način, sad smo na malenom tragu“, rekao je Vučić.

Kako je preneo Insajder, predsednik Srbije je julu 2019. rekao da “mi imamo sve potkrepljeno fotografijama” i da će pokušati da dođu do materijalnih dokaza.

„Istraga se nikada neće prekidati dok ne dođemo do ubica. Šta se dešava s osobom pod imenom Fljorim Ejupi, koji je iz Kosovske Mitrovice otišao put Tirane, do aerodroma Rinas. On je, inače, pod prismotrom u Nemačkoj. To je onaj koji je podmetnuo bombu pod autobus Niš-ekspresa. Zekaj je na dan ubistva bio u Kosovskoj Mitrovici. Mi mislimo da imamo. Pristina nema pojma. Oni nemaju“, naveo je Vučić.

Koga sve prištinsko tužilaštvo sumnjiči

Dragiša Marković i Žarko Jovanović – terete se da su kao policijski službenici otišli na lice mesta koje nisu osigurali, dopustivši ostalima da intervenišu, oštećujući materijalne dokaze.

Silvana Arsović – sumnjiči se da je pomogla u izvršenju teškog ubistva i bila u saznanju da su kamere u kancelariji GI SDP bile nasilno isključene iz struje, da bi ih aktivirala odmah nakon ubistva.

Nedeljko Spasojević – tereti se da je usko sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima da izvrše ubistvo Ivanovića, pomogao im, otklonio prepreke i omogućio im da se kreću službenim automobilom policije. Takođe, odveo ih je do vozila iz kojeg je kasnije pucano na Ivanovića.

Marko Rošić – optužen je da je pomagao izvršenje ubistva, prateći svaki pokret Olivera Ivanovića pre ubistva, a tereti se i da je 2017. godine učestvovao u paljenju Ivanovićevog automobila.

BONUS VIDEO Targetiranje novinara i političkih neistomišljenika po receptu za Olivera Ivanovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar