Foto:Promo/NiN

Miroslav Ivanović, brat ubijenog predsednika Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, prava" Olivera Ivanovića, ocenio je da se istraga opstruiše i da je potrebno da se vlast u Beogadu deleko više angažuje da se rasvetli zločin od kojeg je prošlo četiri godine. "Mi smo čak i nedavno dobili informaciju koja me je zgrozila - da je Oliver ubijen sa šest hitaca u leđa oružjem kalibra 5,56 milimetara. Šta to znači? Oliver je ubijen iz oružja kalibra devet milimetara. Кalibar 5,56 bi trebalo da upućuje na izvršioca tog dela, pritom se misli na oružje NATO, koje je prisutno dole na prostoru Кosmeta", rekao je Ivanović u intervjuu za nedeljnik NIN.

Kako je naveo, takvu tvrdnju je izrekao predsednik države Aleksandar Vučić.

„Ta informacija koja je plasirana u javnost trebalo je da usmeri pažnju ka oružju NATO-a. To se može jedino doživeti kao opstrukcija istrage. Bukvalno neko želi da dobije na vremenu i ima posebne interese“, rekao je Ivanović.

Pema njegovim rečima, „istraga koja se vodi pred našim organima, pred specijalnim tužilaštvom u Beogradu, je proglašena državnom tajnom, tim činom ne može se dopreti do samog predmeta da makar javnost može da analizira tok postupka da li se ispravno i profesionalno postupa”.

On je, govoreći o potpedsedniku Srpske liste Milanu Radojičiću, rekao  da „nije doživeo da se u odbrani navodno nevinog lica toliko angažuje državni vrh“.

„Iza toga ne leži zainteresovanost državnog vrha da brani nevinost, nego da brani tog čoveka. Postavljam pitanje zašto se to radi, zašto tog čoveka brane?“, upitao je Ivanović.

„Zašto se o ličnosti Radoičića stvara misterija kao o nekom braniocu srpstva? To možete pričati nekom ko je daleko od Кosova i nekome ko ponašanje tog čoveka ne gleda svakodnevno. To ne možete pričati ljudima sa severa Кosova. Oni odlično znaju ko je u pitanju i šta je u pitanju. Zašto se to radi? Odgovor se očigledno ne može dobiti i onda se još kao poslednje nameće državna tajna“, rekao je Ivanović.

Na pitanje da li se bez promene vlasti u Srbiji može doći do ozbiljnije istrage, on je rekao da to jeste zaključak.

„Polazeći od činjenice da se vlast postavlja kao branilac koji pokušava nešto nelogično, da brani nečiju nevinost, samo se tako može zaključiti. Mi smo učili u pravu da se čovek optužuje dokazima, a nevinost se ne dokazuje. Ona se podrazumeva i to se ne dokazuje. Ima potrebe da se vlast daleko više angažuje na otkrivanju. Umesto toga imamo odbranu koja se javnosti nameće. Zašto, kako, ostaju pitanja”, rekao je Ivanović.

Bonus video: Nervozni Vučić odgovara na pitanja novinara Nova.rs

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)