Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Tri i po godine nakon ubistva Olivera Ivanovića, nekadašnji glavni sudija Euleksa na Kosovu Malkom Simons otkrio je u kosovskom parlamentu da je od šefa Misije Euleksa dobio nalog da „pogura slučaj Ivanovića“ (optuži ga za ratni zločin) i da ga spreče da se kandiduje na lokalnim izborima na KiM. Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera, kaže za novine „Nova“ da je od jednog novinara nakon ubistva dobio sličnu informaciju - da mu je šef Misije u neformalnom razgovoru rekao da je suđenje Oliveru bilo iskonstruisano.

Javnost u Srbiji do danas nije saznala ko je naručio i izvršio ubistvo Olivera Ivanovića, a nekadašnji glavni sudija Euleksa Malkom Simons tri i po godine kasnije praktično tvrdi da je optužnica protiv Ivanovića za ratni zločin, zbog koje je tri godine bio u zatvoru, bila poručena. Simons je pred poslanicima u Skupštini Kosova otkrio da se od Euleksa tražilo da sa političke scene ukloni neke ljude koji su opisani kao „velike ribe“. U tom kontekstu on je govorio i o slučaju Olivera Ivanovića.

Simons je rekao da su želeli da politički eliminišu srpskog političara koji je u to vreme bio otvoreno protiv vlade u Srbiji i njihovih podređenih na Kosovu.

„Šef Misije me je gurnuo da iznesem slučaj Olivera Ivanovića napred. Jasno mi je rekao da ne želi da se Ivanović kandiduje na sledećim lokalnim izborima na Kosovu“, rekao je Simons, a preneo „Kossev“.

Porodica veruje da priča ima pozadinu

Komentarišući navode bivšeg glavnog sudije Euleksa, Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera, za list „Nova“ kaže da je sličnu informaciju dobio od jednog novinara iz medijske kuće koji je u jednom momentu bio u poseti šefu Misije Euleksa.

„Došla mi je ta informacija posredno preko jednog od vaših kolega iz novinske kuće koji je u jednom momentu bio u poseti šefu misije Euleksa i interesovao se upravo na tu temu. Na to je dobio odgovor da je u pitanju iskonstruisana stvar misleći pritom na suđenje Oliveru. To nije bio formalni deo intervjua i taj razgovor se vodio nakon Oliverovog ubistva“, ističe on.

Miroslav Ivanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Miroslav Ivanović kaže da mu iskaz sudije Simonsa deluje kao nešto što ovog momenta treba da se istakne.

„Sve to potvrđuje one naše tvrdnje da je cela stvar iskonstruisana i da je cela ta priča o Oliveru i tada imala političku pozadinu, da je Oliver trebalo da se spreči, zaustavi u njegovoj kandidaturi za gradonačelnika i da Oliver kao politički lider u tim trenucima nije odgovarao, da su postojala neka druga razmišljanja. Interesantan deo ove sada priče je da on to govori na Kosovu i to u okruženju vrhunskih kosovskih političara“, dodaje on.

Upitan zašto se to sada radi i zašto pred kosovskim političarima, on kaže da ne zna, ali da veruje da to ima neku pozadinu.

„Nisam sklon da verujem da se radi o humanom stavu i potrebi za istinom… Očigledno da iza toga nešto stoji, ali kakav se splet stvari odigrava u zadnje vreme, mislim da neće dugo potrajati i da ćemo biti svesni svega toga o čemu se radi“, ističe Miroslav Ivanović.

Euleks tvrdi da Simons ne govori istinu

Navode Malkoma Simonsa, koji je u svom iskazu pričao i o presudama bivšim liderima OVK i tvrdnjama da je Misija srpskim tužiocima dostavila dokumenta u vezi sa slučajevima ratnih zločina, demantovao je Euleks, tvrdeći da se radi o „skupu loše zamišljenih i nepotkrepljenih neistina i ličnih mišljenja Simonsa“.

„Znajući da ne može da bude tužen za klevetu, pošto je izjava Simonsa pokrivena imunitetom parlamentarne privilegije, on je učestvovao u namernoj kampanji dezinformacija koje se odnose na prekršaje koji su se navodno dogodili dok je radio za Euleks i koje imaju za cilj da služe konkretnim skrivenim motivima i interesima“, poručili su iz Euleksa.

Protestna setnja Kosovska Mitrovica
Protestna šetnja u Kosovskoj Mitrovici Foto:N1

Ipak, u navode da je Oliver Ivanović počinio ratni zločin nije verovala ni srpska, ali ni dobar deo kosovske javnosti. On je priveden u januaru 2014, a suđenje je počelo 10 meseci kasnije. Prvostepeno je bio osuđen na devet godina zatvora, da bi ta presuda bila ukinuta 2017, odnosno godinu dana pre njegovog ubistva.

Porodica veruje da je cilj bio da se Oliver zaustavi i da se spreči njegova kandidatura za gradonačelnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare