Ana Brnabić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Ana Brnabić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obratila se danas na onlajn samitu Zapadnog Balkana u Sofiji u okviru Berlinskog procesa i navela da Srbija želi da ubrza procese integracije zemlje u EU, ali i da snažno podržava pristupanje Uniji i naših suseda, posebno Severne Makedonije i Albanije, jer je to, kako je rekla, izuzetno važno za prosperitet i stabilnost čitavog regiona.

Govoreći o ozbiljnim ekonomskim izazovima uzrokovanim pandemijom kovid 19, premijerka Brnabić je izrazila želju za proširenjem veze Zelenog koridora izvan Zapadnog Balkana, proširujući domet i potencijal prema susednim državama članicama EU i široj EU, što bi predestavljao važan korak u ekonomskom oporavku i jačem ekonomskom usklađivanju Zapadnog Balkana i Evropske unije.

U svom obraćanju premijerka je iskazala spremnost za priključivanje jedinstvenom području plaćanja u evrima (SEPA), inicijativi Evropske unije za pojednostavljivanje bankovnih transfera, za šta je ocenila da bi rezultiralo smanjenjem troškova regionalnih plaćanja i poslužilo kao dobar mehanizam za post-kovid oporavak.

Na Samitu su, pored brojnih evropskih lidera, učestvovali i premijeri Bugarske i Severne Makedonije Bojko Borisov i Zoran Zaev, u svojstvu koorganizatora, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Foto: EPA-EFE/BULGARIAN GOVERNMENT PRESS OFFICE HANDOUT

 

Premijerka Brnabić je ponovila posvećenost Srbije sprovođenju svih pet stubova Zelene agende, u skladu sa regionalnom socijalno-ekonomskom stvarnošću i zamolila partnere iz Evropske unije da razmotre načine koji bi omogućili da pristupimo dodatnim finansijskim sredstvima za sprovođenje Zelene agende koja će biti veoma izazovna i skupa. Premijerka Brnabić je, u ime Republike Srbije potpisala Deklaraciju o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, kao i Deklaraciju lidera Zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare