Podeli
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da su plate u prosveti do 2020. godine povećane za dodatnih 40 odsto, a da će nastaviti da rastu i naredne godine.

Odgovarajući na pitanje novinara ispred OŠ “Kneginja Milica” gde je sa ministrom prosvete Brankom Ružićem prisustvovala doniranju “pametne klupe”, Brnabić je navela da je u 2021. godini u planu sprovođenje zakona o platnim razredima.

Taj propis će, kaže, omogućiti i nagrađivanje izuzetnih ljudi u javnoj upravu, uključujući i prosvetu.

“Mislim da će sindikati biti zadovoljni. Povećavaćemo plate, a ne razne druge naknade, poput novogodišnjih nagrada”, rekla je Brnabić i navela da će na taj način transparentnost primanja biti poboljšana.

Ružić je rekao da će o eventualnom povećanju plata u prosveti odlučiti Vlada Srbije.

“Kada budemo razgovarali o budžetu, razgovaraćemo i sa sindikatima kako bi se sagledala eventualna mogućnost iznijansiranog rasta plata”, rekao je Ružić.

Preneo je i da se jutros sastao sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata u prosveti.

“Nismo suprotstavljene strane, nego smo partneri”, rekao je Ružić i naveo da su plate u prosveti prethodne dve godine povećane dva puta, jednom za 10 odsto, drugi put za devet odsto.

Nedostajućih 15 ili 16 odsto povećanja plata, koje zahtevaju sindikati, kaže Ružić, odnose se na platne razrede i projektovano povećanje od 35 odsto.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar