Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je do danas vakcinisano 534.560 i revakcinisano 22.368 ljudi, a da je samo danas imunizovano 12.200 osoba.

On je na debati o imunizaciji Roma u organizaciji Opre Roma Srbija rekao da najveću razliku čini to što se do sada najčešće govorilo o vakcinaciji dece, a da je sada novina to što se govori o masovnoj vakcinaciji odraslih ljudi.

Kon je istakao da su vakcine potpuno bezbedne i efikasne i da ljudi treba što više da se vakcinišu, a da je veoma važno da se vakciniše i romska populacija koja živi u nehigijenskim romskim naseljima.

On je, ipak, istakao da imaju utisak da nije bilo većeg širenja epidemije u nehigijenskim naseljima u kojima žive Romi i da je, možda, razlog tome što tamo živi uglavnom mlađe stanovništvo koje se lakše nosi s virusom.

Govoreći zašto su Romi tek u trećoj fazi definisani kao manjinska grupa koja treba da ima prioritet, rekao je da se u prvoj i drugoj fazi nalaze oni koji direktno neguju bolesne i hronične bolesnike, a da su u drugoj fazi hronični bolesnici i stariji i da to važi za sve zajednice, bez obzira na etničku pripadnost.

Kon je kazao da je u ovoj situaciji veoma potrebna pomoć romskih lidera i same zajednice da se prvenstveno prijave stari i bolesni, dodavši da je ranije rađena vakcinacija dece na terenu, obilaskom zajednica, ali da to sada nije moguće

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović rekla je da je insistirala da u lokalnim samoupravama u kriznim štabovima budu uključeni i romski koordinatori.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar